Україні у четвер, 14 березня, повернули історичну грамоту Петра І про поставлення митрополита на Київську митрополію, котра з кінця 1950-х років зберігалася в Університеті міста Тюбінген.

Про це пише DW.

До цього часу грамота зберігалася у бібліотеці Інституту східноєвропейської історії та географії Університету Тюбінгена, що у федеральній землі Баден-Вюртемберг.

Німецько-українська дослідницька група встановила, що цей важливий для історії церкви України документ був скоріше за все вивезений німцями із Києва у 1941 році під час Другої світової війни як військовий трофей. У результаті міністр науки і культури Баден-Вюртембергу Терезія Бауер ініціювала повернення документу Україні.

Сам документ датований 1708 роком, він є підтверджувальною грамотою Петра І митрополиту Йоасафові (Кроковському) про поставлення його на Київську митрополію. Йоасаф був останнім митрополитом за часів перебування Києва у складі Російської імперії, який був вільно обраний київським духовенством і затверджений царем, а не прямо призначеним Москвою.

Як писав “Вголос”, на Волині московські попи звезли молодиків та ображали людей.

Напередодні представники Московського патріархату захопили храм на Рівненщині.

Також московські попи хотіли заволодіти унікальним старовинним храмом на Дніпропетровщині.

ІА "Вголос": НОВИНИ