Нещодавно світовий медіапростір сколихнула новина із неперевірених джерел про зіткнення двох підводних човнів – одного російського, іншого із США. Такого роду інциденти часто стають причиною розв’язання повномасштабних військових конфліктів між країнами, а у випадку РФ та Штатів це загрожує навіть Світовою війною. ІА «Вголос» запитало в експертів, наскільки можливе військове протистояння між цими державами на фоні економічних та політичних подій.

Олег Жданов, військовий експерт:

Новина про зіткнення субмарин є абсолютним фейком. Джерелом інформації вказані «деякі ізраїльські ЗМІ», яких неможливо перевірити. Також у тому повідомленні вказано, що зіткнення відбулось у територіальних водах США, це – нонсенс.

Росіяни могли не знати, що у цих станціях є програма самоліквідації. Тому і стався вибух
Нещодавно у Баренцовому морі стався інцидент із загибеллю підводного апарату «Лошарик». Цю інформацію вже неодноразово підтвердили, зокрема офіційні ЗМІ РФ. «Лошарик» призначений для ведення розвідки на морському дні. Він спроможний чіплятись на кабелі зв’язку та втручатись у діяльність інфраструктури, яка проходить по дну. Причини дуже великого рівня стурбованості цими подіями я бачу в тому, що російський глибоководний апарат намагався зняти станцію спостереження чи ретрансляції, яка належить Америці. Росіяни могли не знати, що у цих станціях є програма самоліквідації. Тому і стався вибух.

Є ще одна версія: Росія могла проводити спільну операцію із США. У Штатах скоро вибори, а Москва зацікавлена в обранні Трампа на ще один термін. Це могла бути спроба підключитись до комунікації та зв'язку. Президент Америки не володіє усією секретною інформацією США, тому міг просто не попередити РФ про самоліквідатори. Фірма, яка вже здійснювала втручання у виборчі процеси США, до речі, зареєстрована у Лондоні. Могла просто бути допущена помилка під час цієї операції. Про спільні дії двох країн свідчать і майже синхронні термінові наради у Вашингтоні та Москві з цього приводу, можливо, якісь комунікаційні системи насправді пошкодились. Цей інцидент зараз обом країнам потрібно приховати, щоб не піднявся скандал в усьому світі. Це ж не лише російська субмарина ходила, за нею спостерігали спецслужби багатьох інших країн.

З погляду економічного протистояння стосунки Росії та США не можуть перерости у будь-який військовий конфлікт. Сили цих держав настільки нерівні, що така війна була б «бліцкригом» на користь Вашингтону.

Михайло Жирохов, військовий експерт:

Протистояння між цими державами є виключно економічним і Росія зовсім не готова до жодної війни. Економіка РФ – це економіка одного штату в Америці, тому серйозно розмовляти про якусь війну чи хоча б моменти локальних військових конфліктів дуже важко. Росія із дуже великим виснажуванням свого бюджету веде дві війни – у Сирії та на Донбасі, а якщо додати ще одну, повномасштабну із залученням великої кількості військ, то це виглядає фантастично. Санкції, що би хто не казав, дуже позначились на економіці Росії, тому будь-які подібні речі з боку Росії є нічим іншим, як надуванням щік.

Що стосується загибелі підводного апарату «Лошарик», то це дуже велика випадковість. Такі речі регулярно трапляються із будь-яким новим озброєнням в усьому світі. Прикладом може бути вибух на американському «Челенджері» у 1986-му році. Відбувається випробування нової «чудо-зброї» і на цьому шляху військові стикаються із величезними проблемами. Згідно з інформацією, якою володію я, ця проблема сталась не із самим «Лошариком», а з підводним човном-носієм. Це нове обладнання, нове озброєння, таке буває.

Віталій Бала, директор Агентства моделювання ситуацій:

РФ порівняно з Америкою є економічним карликом
Я зараз взагалі не бачу відвертого протистояння між Сполученими Штатами Америки та Росією. РФ порівняно з Америкою є економічним карликом. США має економічне протистояння з Китаєм, наприклад, але не з Росією. Америка – це економіка номер один у цілому світі, тому такі «величини» не можна співставляти.

Між цими країнами мають місце певні політично-фінансові протистояння. Якщо говорити про «Північний потік-2», про те, що Америка хоче зайти на політичну ігрову дошку в Європі – так, таке є, але це не можна розцінювати як серйозне протистояння, яке суттєво впливає на економіку Сполучених Штатів.

А щодо військового протистояння, то я дуже сумніваюсь, що таке можливо. Прямим воно точно бути не може. Якщо і будуть якісь військові дії, у яких ці дві держави братимуть участь по різні боки барикад, то це відбуватиметься на території третьої держави. Прикладом може служити Венесуела. Такі сутички можуть мати винятково регіональний характер і малі масштаби, говорити про повноцінну війну немає підстав.

ІА "Вголос": НОВИНИ