У 2021 році Уряд хоче підвищити мінімальну заробітну плату в Україні. Це може призвести до зростання бюджетного дефіциту на понад 6 % від ВВП.

Відповідний прогноз озвучили у Світовому банку.

У відомстві зазначили, що зростання мінімалки також обумовить збільшення загальних потреб у фінансуванні на понад 13 % від ВВП.

Як наголошується в прогнозі, макрофіскальні ризики для України пов'язані з істотними потребами у фінансуванні, при цьому потреби у виплаті держборгу оцінюються в розмірі понад 7% від ВВП у 2021 і 2022 роках.

При цьому Україна, як і раніше, розраховує залучити 2,9 млрд доларів у вигляді додаткового офіційного фінансування (від МВФ, СБ та ЄС) у частину року, що залишилася. Якщо ці кошти затримаються, уряду доведеться обмежити витрати або запозичити більше всередині країни.

Фінансові ризики залишаться високими в середньостроковій перспективі. Таким чином, стримування тиску на поточні витрати необхідно для підтримки бюджетного дефіциту на більш стійкому рівні, а також для закріплення інфляційних очікувань. Підвищення заробітної плати в державному секторі також має відповідати реалізації більш широких реформ у сфері охорони здоров'я та освіти і відповідати зростанню продуктивності праці.

Читайте більше актуальних економічних новин:

ІА "Вголос": НОВИНИ