Увечері, 9 червня, лікарі вперше самостійно пересадили серце. Донорський орган отримав 44-річний чоловік із Львівщини. У пацієнта було виснажене серце та ще й супутня недуга - легенева гіпертензія, тож єдиний шанс на порятунок - трансплантація.

«Використовуються всі сучасні методики, які дають йому шанс вижити. Технічно операція була виконана дуже якісно і швидко», - розповів завідувач кардіохірургічного відділення Львівської обласної лікарні Віталій Аверчук.
Трансплантацію серця виконували в обласній лікарні за новою для України методикою, завдяки якій менша вірогідність відторгнення органу.

За словами лікарів, пацієнт у свідомості, однак його стан ще залишається важким.

 «Вдалось його стабілізувати і на п’яту добу відійти від механічної допомоги серця, а на шосту добу в пацієнта закрити грудну клітку. Зараз пацієнт перебуває на штучній вентиляції легень», - додав кардіохірург Львівської обласної лікарні Дмитро Бешлей.
Донором серця і двох нирок став 56-річний пацієнт, якому медики констатували смерть мозку. Родина погодилася на забір органів.
«У першу чергу треба подякувати родичам донора, вони врятували три життя – і тому низький уклін родичам», - наголосив генеральний директор Львівської обласної лікарні Михайло Гичка.
Окрім серця, уночі 9 червня в обласній лікарні виконали і посмертну трансплантацію нирки. Реципієнтом став 40-карічний мешканець Волині.
«Молодий пацієнт хоча має супутні захворювання, але стан кожен день покращується. Поки ще не є нормально, але це вже не в десять раз гірше, як було», - повідомив судинний хірург, професор Львівського медуніверситету Ігор Кобза.
Прогнозів у лікарні поки що не дають, лише фіксують покращення стану важких пацієнтів, у яких до трансплантації шанси на життя були мінімальними.
«Якщо все проходить гаразд, він вживає ліки, веде відповідний спосіб життя то серце в ідеалі працює добре від 12 до 15-ти років», - розповів кардіохірург Львівської обласної лікарні Дмитро Бешлей.
Попереду у пацієнта з новим серцем реабілітація до шести місяців, кажуть лікарі. Надалі чоловік прийматиме ліки і проходитиме щорічний огляд у кардіохірургів.

Читайте більше новин ІА Вголос:

ІА "Вголос": НОВИНИ