Після року переговорів Велика Британія та Європейський Союз узгодили нові правила у сфері торгівлі, які наберуть чинності після остаточного виходу Британії з ЄС 31 грудня.

Про це пише «Європейська правда».

Британський уряд заявив, що вперше в історії існування ЄС вдалося підписати угоду про вільну торгівлю, засновану на нульових тарифах і нульових квотах.

Варто зауважити, що сторонам вдалося досягнути компромісу всього за тиждень до кінця перехідного періоду, який почався на початку цього року.

Нагадаємо, королівство вийшло з ЄС рік тому, але до 31 грудня залишалася на єдиному ринку ЄС, тож на країну поширювалися інші європейські правила.

Відомо, якби ЄС та Велика Британія не змогли б підписати новий договір, то з 1 січня торгові відносини між сторонами регулювалися б правилами Світової організації торгівлі з відповідними тарифами та перепонами на кордонах.

Головні камені спотикання

Найдовше Європейський Союз та Велика Британія не могли домовитися щодо  питання вилову риби у британських водах і доступ до них країн ЄС.

Британська сторона наполягала на тому, щоб відновити односторонній контроль вилову риби та хотіла утримувати більшу частку улову, ніж при чинній системі квот, вже з 1 січня.

Тоді як у Європейський Союз відстоював ідею поетапного впровадження нової системи рибальства. Крім того, ЄС хотів зберегти більший доступ до вод Британії для човнів держав-членів.

Наголосимо, що новий договір створить умови для мінімізації  перешкоди для бізнесу та мандрівників по обидва боки Ла-Маншу та дозволить суттєво обмежити шкоду для економік, які зазнали втрат через пандемію COVID-19.

Що буде далі

Варто зазначити, що парламент не зможе до кінця поточного року ратифікувати угоду, оскільки документ підписали досить пізно. Тож, сторони домовилися про «тимчасове застосування» угоди з 1 січня 2021 року.

Договір перекладуть всіма офіційними мовами країн ЄС.

Наголосимо, що угоду має ухвалити: 

  • британський парламент,
  • Європарламент
  • Національні парламенти країн-членів.
Найімовірніше, Британська Палата громад організує термінове засідання наступного тижня, а Європарламент голосуватиме за текст вже у січні.

Читайте більше актуальних новин України та світу:

ІА "Вголос": НОВИНИ