Після ухвали Львівської обласної ради про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області російськомовний журнал «ШО» відкрив вакансії для україномовних журналістів, щоб друкуватися на Львівщині ще й українською мовою.

Про це сповістив екс-віце-спікер, свободівець Руслан Кошулинський під час Громадського форуму «За українську мову», що відбувся у Львові 9 листопада.

«Ухвала Львівської обласної ради щодо заборони російськомовного культурного продукту вже встигла відкрити нові робочі місця. Видавці російськомовного журналу »ШО« повідомили мені, що, зваживши на ухвалу, вирішили друкувати свої примірники для Львівщини двома мовами - тепер ще й українською. Відповідно, вони беруть на роботу журналіста, який пише українською, літредактора та коректора», - зазначив Кошулинський.

За словами політика, ініційований ним мораторій також сприятиме вирішенню конфліктів, які можуть статися в публічних закладах через російську музику.

"Пам’ятаєте, взимку в Олеську учасники російсько-української війни попросили музикантів у ресторані не співати російських пісень, поки вони там відпочивають, і мотивували це тим, що були в бою, коли загинув Василь Сліпак? Тоді стався конфлікт і було відкрите кримінальне провадження проти воїнів.

Подібна ситуація сталася у львівському ресторані «Старгород», де охоронці побили воїнів АТО, які попросили музикантів не грати російську попсу. Тоді на запитання правоохоронцям, чому так вчинили з Героями, ми отримали відповідь: «А в нас немає жодного документу, який регулював би взаємини».

Практично кожен десятий воїн, який повертається з війни, потребує психологічної реабілітації. Тільки за офіційною статистикою 900 людей, які поврнулися зі зони бойових дій, наклали на себе руки. 

У Старосамбірському районі є чоловік, який повернувся з полону. У нього на руці було татуювання - Тризуб. Цю руку в полоні йому відрубали. Без анестезії. Під московську попсу. 

Наш побратим із Запоріжжя Тимур Книш також повернувся з полону. Я не буду переповідати, що робили зі свободівцями там, ви розумієте. Але коли я в нього запитую: «Тимур, а що ти відчуваєш, після того, як тебе там допитували?» Він каже: «Мене катували під російську музику, то тепер, коли я її чую, мене просто рве, відразу сєпари в голові».

Тому ми й поставили на голосування цю ухвалу. Це невеличкий крок, невеличка подяка людям, які обороняли Україну і які сьогодні найбільш щиро та нервово оголено відчувають взаємини мовного характеру. Я хочу на цьому маленькому прикладі показати, що нехай нас не лякають можливості чи неможливості, які у нас є. Нехай кожен на своєму місці застосовує одне базове правило: користуватися винятково українською мовою та творити кола українського існування», - сказав Руслан Кошулинський.

Екс-віце-спікер також нагадав, що ухвалу про заборону російськомовного культурного продукту після Львівської облради ухвалили Тернопільська та Житомирська обласні ради, а ще Надвірнянська та Бродівська міські ради.

"Мова - один із чинників державної безпеки, без якого жодна країна не має механізмів для розвитку. Ми бачимо яскраві приклади сусідів із Заходу та Сходу, які ставлять на перше місце саме мовне питання як складову свого захисту чи агресії. 

Наш збройний конфлікт із Московією - це лише невелика частка тривалої агресії, яку Кремль розвивав також на ідеологічному, дипломатичному, економічному та культурному напрямках. Тому, якщо сьогодні ми не піднесемо українську мову до рівня зі Збройними силами, не візьмемо її за основу національної безпеки, у великій гібридній війні з Московою ми будемо програвати«, - додав Кошулинський.

Як уже писав »Вголос", у п’ятницю, 9 листопада, Львівський окружний адміністративний суд відмовив організації Віктора Медведчука “Український вибір” у призупиненні дії мораторію на російськомовний культурний продукт, який було прийнято рішенням Львівської Обласної Ради від 18 вересня 2018 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ