Міністерство оборони 23 липня повідомило про скасування угоди з обміну 125 га військового містечка №160 в Брюховичах на 300 квартир для військовослужбовців. Оборудка загрожувала військовим втратити землю на 1,49 млрд грн в обмін на дешевше в 10 разів житло.

Про це йдеться в матеріалі Катерини Родак для Zaxid.net, передають Наші гроші.

Брюховичі розташовані впритул до Львова і входять до його Шевченківського району. Нині на місці розташованого тут військового містечка покинуті будівлі та молодий сосновий ліс, який обслуговує «Львівський військовий лісокомбінат».

В травні 2019 року Брюховицька сільрада направила Міноборони меморандум про безоплатну передачу їй військового містечка №160. В обмін сільрада запропонувала військовим 300 квартир у різних областях. За меморандумом – це 11% від обсягу житла, яке планували збудувати на місці військового містечка.

Загалом планувалося купити квартир загальною площею 15 тис кв м. Перші 60 квартир були оглянуті під Тернополем ЖК «Шевченківський гай» . Середня ціна нерухомості там становить 11 тис грн./кв м. Розрахунки показали, що купівля квартир приблизно за такими цінами обійдеться інвестору в 165 млн грн. А вартість сотки землі на вул. Незалежності (що неподалік військово містечка) в Брюховичах становить приблизно 119 тис грн. Звідси орієнтовна вартість ділянки в 125,2 га – 1,49 млрд грн.

Раніше про значну нерівноцінність обміну в листі-відповіді сільраді вказував Львівський Квартирно-експлуатаційний відділ, якому підпорядковується ВМ №160.

Голова Брюховичів Володимир Доманський заявив про плани забудувати до 40% містечка, інше нібито пішло б під парки і сквери.

Купити квартири військовим планувала не сільрада, а інвестор, якого повинно було обрати Міноборони.

На початку липня необхідне для передачі військового містечка №160 у власність Брюховецької сільради урядове розпорядження погодили в Мінфіні, залишалося отримати погодження віце-прем’єра – міністра економічного розвитку Степана Кубіва та Фонду державного майна.

Але 23 липня, на другий день після дострокових парламентських виборів, Міноборони оприлюднило заяву про припинення погодження обміну землі містечка в Брюховичах на квартири. З заяви відомо, що для прийняття проекту розпорядження уряду вже було отримано також погодження ФДМУ. Але, нібито, огляд перших 60 квартир (житлових будинків) в селі Гаї під Тернополем, показав, що вони не відповідають потребам Збройних Сил.

«На даний час відсутні рішення Брюховицької селищної ради, правовстановлюючі документи на нерухоме майно, що пропонується до передачі, та відповідне розпорядження Кабінету Міністрів України про передачу, наявність яких є необхідною вимогою згідно чинного законодавства України», – сказано в заяві міністерства.

Відмітимо, що з 2012 року військове містечко №160 вже позбулося 2,5 га, які нині активно забудовуються ПП «Олером». Фірма належить депутату Брюховицької сільради Ярославу Процю та його сину Роману. Про незаконне відчуження цієї ділянки ведуть розслідування правоохоронці.

Ще майже на 16 га розпорядженням голови Львівської ОДА в 2017 році були виділені в дві окремі ділянки. Одна, в 15 га,  для роздачі воїнам АТО, інша – земля під двома гуртожитками.

Нагадаємо, в травні НАБУ та САП затримали Юрія Аллерова затримали у справі за підозрою у заволодінні майном Головного управління Нацгвардії на 81,64 млн грн. Провадження було відкрито після матеріалу телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом», Мова йшла заміну квартир для гвардійців в центрі Києва на ЖК «Оберіг» на околиці міста. Заміну погодив Аллеров з ТОВ «Укрбуд Девелопмент», а дочка екс-командувача після цього стала власницею квартири в новобудові «Укрбуд Девелопмент» та позашляховика вартістю біля 3 млн грн. Аллеров вийшов під заставу 4,8 млн грн, директора «Укрбуд Девелопмент» Олега Майбороду суд відпустив під заставу 2 млн грн.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ