Старовинні вулиці та романтичний дух Львова надихнули на творчість не одного українського музиканта. У кожній ноті та у кожному рядку вони оспівували неосяжну любов до нашого міста, гордість та невимовну тугу за ним.

«Вголос» зібрав для вас п'ятірку найвідоміших «саундтреків» Львова, які точно торкнуться душі та візьмуть за живе. 

Місто, яке не з простого тіста (Скрябін — То є Львів)

Рядки пісні Скрябіна «То є Львів» вже давно вивчили на пам’ять не лише львів’яни, а й навіть гості нашого міста. Позитивна, ностальгійна, моментами жартівлива. Вона стала справжнім «саундтреком» Львова. Міста, у яке завжди хочеться повернутися. Міста, з кожним районом якого завжди будуть теплі спогади, скільки б часу не минуло. 

Скрябін називає Львів своїм стареньким, мудрим колєґою і дуже ним пишається. Він оспівує його величну історію і нагадує: роками її ліпили і друзі, і вороги. Саме тому, Львів — це місто зовсім не з простого тіста. 

"То є Львів, мій колєґа, про нього різне кажуть:
Приезжим из востока Криївку тут покажуть.
То є Львів, моє місто, не з простого тіста,
Ліплений роками – друзями й ворогами". 

Місто, що відбиває атаки часу (Мері — Місто)

Український рок-гурт «Мері» розпочав свою творчу кар'єру в місті Трускавець Львівської області ще у 1996 році. У музичній скарбничці гурту безліч цікавих пісень, серед яких —  і пісня «Місто» про Львів. 

Що цікаво, у ній жодного разу не згадується слово «Львів». Утім, прослухавши її, стає одразу зрозуміло, про яке саме місто йдеться. 

Гурт «Мері» не забуває про звичну для львів'ян дощову погоду, називаючи Львів містом вічних вітрів та сирих дощів. Музиканти також звертаються до багатолітньої історії Львова та наголошують: скільки б років не минуло, воно завжди відбиватиме усі атаки часу. 

"Місто семи вітрів,
Місто вічних надій,
Місто сирих дощів,
Допоки ти є, я твій.
Місто веде війну,
Відбиває атаки часу,
Місто чекає весну
І допоки ми є, воно наше".

Місто, де кожен п'ятий – то є твій сусід (Тарас Гаврик — Львів, я люблю ТБ)

Пісня українського співака і теле- радіоведучого Тараса Гаврика «Львів, я люблю ТБ» — ще одна крута музична композиція про Львів. Позитивні, прості, сповнені любові до рідного міста рядки точно не залишать байдужими нікого.

Виконавець жартує про те, що Львів — це дуже маленьке місто, у якому всі вже давно між собою знайомі. А ще наголошує: навіть якщо ти виїдеш зі Львова, це місто завжди буде поряд з тобою. 

"І кожен п'ятий в цьому місті – то є мій сусід,
Тут всі знайомі – гарно виглядай, будь напоготові!
Більшість з цих жителів не чули як Дніпро реве,
Поки та меншість, що вгорі, не чує їхні потреби.
Ти можеш виїхати з міста, що в тобі живе,
Але то місто нізащо, повір, не виїде з тебе!"

Місто, де сонце сідає на березі річки, якої немає (Океан Ельзи та Один в Каное — Місто весни)

Чуттєва та душевна новинка Океану Ельзи та Один в Каное торкає за живе кожен куточок людської душі. Це пісня про невимовну тугу за містом Лева, за коханням, яке минуло на його старовинних вулицях. 

Океан Ельзи та Один в Каное називають Львів «містом весни», «містом, де сонце сідає на березі річки, якої немає» та «містом, у якому ніколи не хочеться чаю». 

"Чому мені сниться, як знову і знову
Гуляєм з тобою по рідному Львову.
Там пахне весною і сонце сідає
На березі річки, якої немає".

Місто веселих людей та молодості (Пікардійська Терція - Львів)

Львів — це місто молодості та місто щастя. Таким бачить рідне місто український колетив Піккардійська терція у пісні з однойменною назвою «Львів». 

Виконавці оспівують щирість та доброту мешканців Львова та наголошують: якщо хочеш знову відчути себе молодим, усі дороги ведуть саме сюди. 

"Стільки є міст,
Як в небі звізд
Час позначив нас срібним покровом,
Йди, де бажаєш,
Чини все так як знаєш
Хочеш в молодість знов - їдь до Львова".

ІА "Вголос": НОВИНИ