Лише сеанс реабілітації хлопчика вартує 92 тисячі гривень. Таких має бути 5 разів на рік. А ще щомісячний прийом медикаментів, робота зі спеціалістами

У Львові шукають кошти для реабілітації та лікування шестирічного Петрика, який має важке хронічне захворювання – у хлопчика порушення когнітивного та емоційного розвитку. Мама дитини просить про допомогу у всіх небайдужих.

Про історію хлопчика розповіли журналісти у програмі «Правда. Наживо»  (щобудня о 19:00 на телеканалі NTA).



Хлопчику було два роки, як дізналися про діагноз

Мама хлопчика розповідає: до двох років малюк нормально розвивалася, жоден причин для хвилювання за його здоров’я не було.

«До рочку він декілька слів говорив, а після рочку дитина наче замкнулася. Я зверталася до районного педіатра, а мені казали, мовляв, хтось раніше починає розмовляти, хтось у старшому віці.  Казали ще трішки зачекати», – розповідає мама хлопчика Руслана Стаднишин

«Йдеться про наслідки органічного ураження головного мозку. Що за цим стоїть? Мова, когнітивний розвиток і емоційний розвиток є порушені. Не затримка, а порушення. Таким є клінічний діагноз», – пояснює психоневролог Стрийської районної лікарні Богдан Самокішин.

До сотні тисяч на реабілітацію, по тисячі доларів у місяць – на ліки

Від тоді дитина проходить постійне лікування та реабілітацію. Щомісяця потрібні дорогі медикаменти.

Коштів треба дуже багато. Реабілітація, яку призначили для хлопчика, коштує 92 тисячі гривень. Її необхідно проходити щонайменше п’ять разів на рік. Це пів мільйона у рік. А медикаментозне лікування та спеціалізований садочок зі спеціалістами обходиться у понад 1 тисячу доларів на місяць.

Окрім цього, потрібне і саніторно-лікувальне відновлення, що теж потребує грошей. Таких сум жінка немає. Каже, виховує сина одна. Колишній чоловік не допомагає.

На роботу ходити жінка не може, бо постійно повинна бути біля хлопчика. Тож ледь зводить кінці із кінцями.

«Я отримую на нього  2 198 гривень пенсії. Цього місяця на 200 гривень було більше. На їжу й одяг цього не вистачить, не те що на якісь другі препарати, реабілітацію, лікування, заняття із спеціалістами», – описує фінансове становище Руслана Стаднишин.

Шанс на нормальне життя

Медики пояснюють: у Петрика є шанс на нормальне життя, але для цього потрібне щоденне лікування, заняття із спеціалістами та реабілітація. Аби досягати рівня своїх однолітків.

«Мама дитиною займається і хоче допомогти. Вона шукає меценатів, кожен раз дитину оздоровлює. Треба психолога і логопеда, також медикаменти. Лікування є зараз дороге. Потрібні препарати із-за кордону привозяться», – розповідає психоневролог Стрийської районної лікарні Богдан Самокішин.

Мама 6-річного Петрика дуже просить усіх про допомогу. Адже через два тижні завершується місячний курс лікування препаратами і необхідно купляти нові. А невдовзі варто їхати і на дороговартісну реабілітацію.

Усі, хто бажає допомогти 6-річному Петрику, можуть пересилати гроші на рахунки:

карта Приватбанку на ім’я Стаднишин Руслана Михайлівна – 4731 2196 1780 0556 (мама хлопчика)

карта Ощадбанку на ім’я Стаднишин Руслана Михайлівна – 5167 8032 3722 9591 (мама хлопчика).

 

ІА "Вголос": НОВИНИ