У час суворих карантинних обмежень українці розділились на тих, хто панічно боїться інфікуватися коронавірусом, і тих, хто зберігає спокій і каже не нагнітати істерію, бо в цьому, мовляв, немає потреби.

Здається, коронавірусна інфекція, попри всю загрозу, спровокувала масовий психоз серед населення. Однак українці добре пам’ятають: світ вже впадав у паніку через пандемію «свинячого» грипу у 2009 році. Однак в тому ж році «Форбс» оприлюднив статтю під назвою: «Чому ВООЗ сфабрикувала пандемію».

При цьому президент Білорусі Лукашенко, якого зараз усі критикують за незапроваджений карантин, тоді заявив: «Давайте чесно: напевно, всі ліки від «пташиного» грипу, який теж був страшним для світу, вже продали, тепер «свинячий» грип, а завтра буде «коров’ячий» або ще якийсь. Ви що не розумієте, що відбувається?».

То ж чи ситуація з пандемією коронавірусу не перебільшена? І чи не приховує   вона банальний економічний визиск суспільства?

Спростувати, або підтвердити популярні «коронавірусні міфи» «Вголос» попросив експертів: директора Інституту трансформації суспільства Олега Соскіна, політтехнолога Олексія Голобуцького та засновника Української медичної експертної спільноти Ігоря Найди.

Смертельна пандемія і масовий «коронапсихоз»

Олексій Голобуцький каже:

мовляв, те, що ситуація з коронавірусом перетворилася на масовий психоз, причому не тільки в нашій країні, а й по всьому світові, це факт. І те, що у госпіталях мільйони людей від малярії та інших хвороб вмирають по всьому світові, це людей не турбує, а от цифри смертей від коронавірусу, які постійно інформаційно підігрівають і накручують, миттєво вплинули на основні держави світу і викликали істерику.

Коронавірус став не просто масовим світовим психозом, а  перетворився у політичну дію
«Ми бачимо: коронавірус став не просто масовим світовим психозом, а  перетворився у політичну дію. Адже заходи, які здійснює, зокрема, й наша влада, у майбутньому матимуть важкі наслідки. Але варто зважати на те, що, якщо ті ж США, Великобританія чи Італія можуть надрукувати гроші, роздати людям і це не сильно позначиться на їхній економіці, то Україна цього зробити не може. Тому чому ми пішли саме шляхом жорсткого режиму – це викликає питання…», - додає він.

В нас буде, як в Італії?

Відповідно до статистики, за 2019 рік в Італії померло 650 тисяч осіб, тобто близько 54 тисяч на місяць. Натомість за лютий і березень коронавірус «вбив»  тисячі осіб, а від інших захворювань померло ще 100 тисяч осіб.

В Україні, за даними Держстату, кількість померлих від грипу та пневмонії в січні 2020 року становила 621 особу. В 2019 році від цих хвороб в Україні у січні померли 908 осіб. Натомість від коронавірусу протягом квітня-березня померли близько 110 українців.

Відтак Ігор Найда зазначає:

«Краще не дивитися на Італію та панікувати і думати, що в Україні буде так само. Хоча б через те, що ми швидше почали діяти та запроваджувати профілактичні та обмежувальні заходи, ніж вони, тому такого спалаху коронавірусу,  як в Італії, у нашій країні на 75% не буде, але за умови, якщо ми зараз дотримуватимемось загально ухвалених правил. Хоча це психологічно важко для людей».

При цьому Олексій Голобуцький переконаний: «У цій всій ситуації головну роль відіграє психоз. Але ми не італійці. В Італії 30% населення – люди, яким поза 65 років. І попри всю повагу, але був цинічний жарт: ті люди, які вмирають зараз в Італії від коронавірусу, в Україні  вже померли 10 років тому».

Контроль суспільства в час карантину заради порятунку  

Шанс вирватися на свободу у час карантину іноді набуває маразматичних рис, коли люди замість собак починають вигулювати крабів, кіз і навіть акваріумних рибок. А дії поліції іноді бентежать українців, коли брутальними методами правоохоронці затримують своїх громадян за порушення карантину.

У Швеції, до прикладу, обмеження незначні: заборона заходів за участі більше 50 осіб, а все решта – рекомендації. І хоча у країні понад 5 тисяч зафіксованих випадків, уряд карантин не запроваджує. І дає дуже чітке пояснення: вірус неможливо оминути, через нього потрібно пройти, а припинити життя країни на декілька місяців неможливо.

«Тому ці механізми, які зараз застосовує українська влада – так звана комендантська година, кордони в областях, заборона гуляти – це все спрацює на певний період, бо люди перелякані і думають, що це все допоможе. Тому такі заходи неправильні, ми не можемо копіювати комуністичний Китай», - переконаний Олег Соскін.

У час карантину у лідерів багатьох країн є бажання тотального контролю суспільства
«Звичайно, що у час карантину є бажання у лідерів багатьох світових країн тотального контролю суспільства. Яскравий приклад – Угорщина: країна ЄС, яка розташована у центрі Європи, просто перетворилася у типову тоталітарну державу, - додає Олексій Голобуцький. -  У нас теж, до прикладу, є обмеження, як-от в Чернівецькій області, де поставили блокпости. Але вони не конституційні, адже надзвичайний стан не запровадили. Однак у нашій країні головна проблема не в тому, що Україна перетвориться у поліцейську державу за час карантину, а в тому, що наша економіка просто не витримає. А вона вже не витримує – і соціальний вибух може бути настільки потужним, що жодний спротив влада не зможе чинити».

Як вважає політтехнолог, через певний час вона буде скидати всі свої помилки і невдачі на кризу та епідемію, більше того, вона вже це робить.

«Всі проблеми центральна влада просто скидає на місцеву. Влада вже говорить про те, що винен у всіх бідах в країні коронавірус. А у керманичів має бути стратегічне мислення, а не просте мавпування Італії з Іспанією. Треба розуміти реальний стан нашої економіки і з цього робити висновки. За місяць карантину ВВП України вже обвалилося на 5%, а  буде ще більше. Можливо, це звучить дуже цинічно, але у цій ситуації з коронавірусом ми врятуємо життя, можливо, 10 тисяч українців, але опинимось через два-три місяці на межі економічної катастрофи, з якої Україна може вже й не вийти».

Хоча Ігор Найда застерігає: вірус непередбачуваний – він мутує і змінюється в організмі людини. Тому треба бути готовим до найгірших сценаріїв. Відповідно карантин необхідний. «Інша справа, як його запроваджувати, якими методами формувати. Адже часто хороші рішення перетворюються в ганебні дії. Зараз потрібні жорсткі рішення щодо ізоляції людей, аби послабити темпи поширення епідемії. Хоча з іншого боку, це все провокує психоз, бо люди не звикли жити в такому ритмі та й не мають грошей, аби стільки часу сидіти на карантині, особливо, якщо втратили роботу. Вже не кажучи про те, що багато людей панічно бояться захворіти», - уточнив він.

Тотальний масковий режим

Попри те, що українців можуть справді зобов’язати носити захисні маски до осені, ексочільниця МОЗу Уляна Супрун розвінчує міф про захист від вірусу за допомогою простих масок. За її словами, маски необхідно одягати пацієнтам, щоб у закритому приміщені інфекція менше поширювалася, або лікарям на операціях.

«Вже й ВООЗ довела, що здорові люди маски не повинні носити, адже маска ніякого захисного бар’єру не формує. Їх треба застосувати там, де вони потрібні: у лікарнях і тим, хто хворий і має кашель та нежить. І те, що в Україні такі заходи здійснюють, це, як мінімум, свідчить про те, що ми досвід інших країн не вивчаємо, - каже Олег Соскін. - Людей просто загнали у в’язницю, у їхні квартири, і тепер у час карантину будинки перетворюються у центри розповсюдження коронавірусу. Бо, якщо одна людина хвора, вона вже починає заражати весь будинок».

«Кому війна, а кому – мати рідна»  

Країни-гіганти і світові багатії

Олег Соскін розповідає: «Я вважаю, що це не просто вірус, як, наприклад, свинячий грип, природа коронавірусу біоінженерна, штучна. І про це вже все більше починають говорити. Виявляється, керівництву США ще восени доповідали, що у Китаї розробляють таку біологічну зброю і є величезна небезпека від цієї зарази усьому світові. І ми вже переконалися, що вона просто вирвалася з цієї лабораторії, де її виготовляли».

При цьому, додає він, у світі зараз відбувається валютна паніка та величезна рецесія, ВВП країн обвалюються. Падіння Італії взагалі прогнозують на рівні 11% ВВП. Також триває знецінення долара і євро, бо Трамп запустив друк доларів трильйонами. «Але він знає, що ці долари розповсюдяться по всьому світові і такі вівці, як в Україні, їх все одно скуповуватимуть – і таким чином це для них дуже вигідно, бо цей кольоровий папір підтримуватимуть ті, хто його скуповує. Так само півтрильйона євро пустили на боротьбу з економічними негараздами в ЄС. Але це емісія. Якщо українці будуть скуповувати валюту, то таким чином вони цю емісію та девальвацію перетягують звідти в Україну. А наш Нацбанк та керівництво країни не думає, що таким чином виникне не тільки девальвація гривні, а й валютна інфляція», - уточняє економіст.

Слабкі країни стануть кормом для  потужних країн
І наголошує: «вірус не просто так запустили - слабкі країни підуть просто на корм потужним країнам і їхнім фінансовим силам. А великі корпорації та мільярдери тим часом наживаються на ситуації. От, наприклад, Саудівська Аравія – їхні суверенні фонди зараз скуповують акції, ціни на які суттєво впали – до прикладу, на нафтопереробні корпорації, ціни на які обвалилися на 30-35%, туристичні тощо. От і виходить: хоча й пандемія коронавірусу має природній характер, проте світові багатії просто цією ситуацією користуються і багатіють ще більше».

«Тому ми й бачимо, як у світі розкручують все більше і більше масовий психоз – адже чим більші обмеження створюють для людей, тим менше вони думають про все інше, окрім того, як пережити день. Тому й підігрівають ситуацію: комендантська година, носіння масок всім без винятку, заборона пересуватися тощо. А ці обмеження та масова істерія дуже вигідні тим, хто контролює світову економіку. Бо світові багатії та корпорації в такій ситуації можуть просто хапати найбільш ласі шматки для себе, незважаючи на те, що вони просто розривають на шматки слабкі країни і їхні народи», - додав Соскін.

В Україні - олігархи

Якщо через карантин і епідемію ми доб’ємо економіку – країна стане ласим  шматком для олігархів

«Якщо через ці всі карантини і епідемію ми доб’ємо економіку і країна опиниться у переддефолтному стані, то все в нашій країні стане просто у кілька разів дешевшим, - вважає Олексій Голобуцький. - А це ласий шматок для олігархів, аби на кризі нагріти руки: взяти і все за безцінь скупити. Бо середній та малий бізнес у нашій державі просто помре. От і маємо небезпеку: олігархи все скуплять за безцінь а відкупляться кількома мільйонами, які урочисто пожертвують на порятунок країни».

А Олег Соскін додає: «Враховуючи, що у нас зараз просто руйнується економіка, підприємництво, у травні вже не буде чим платити соціальні виплати і пенсії українцям – буде страшне зубожіння. Натомість сьогодні гроші отримують ті, хто нічого не робить - найбільше наживаються на ситуації клани, мільярдери, зокрема Ахметов, клан Кучми-Пінчука, Ярославського, Косюка. При цьому олігархи застосовують щодо українців дуже хитру модель: у час епідемії зі свого боярського столу скидають крихти українцям, як собакам. І це ті, що грабували українців і державу десятиліттями. І зараз, в час епідемії далі тихо наживаються. Та вони б мали взагалі дві третини своїх активів у час такої епідемії віддати у Фонд національного порятунку та розвитку. От це був би ресурс для подолання катастрофи в Україні, яка насувається. Бо так завжди у періоди бід: 95% потерпає, але знаходяться 5% мародерів, які наживаються і стають ще багатшими. Для мільярдерів зараз - золоті жнива».

В Україні, за його словами, олігархи скуплять і поглинуть увесь малий і середній бізнес. «Та вони вже наживаються на масках, на підвищенні цін, потім будуть скуповувати за безцінь різноманітні активи, а потім і землю, квартири. Тому кому-кому, а олігархам епідемія коронавірусу і весь цей карантинний безлад, параліч країни вигідні, як нікому. Порушення Конституції в Україні сформували вже диктатуру під виглядом боротьби з епідемією», - додає економіст.

Спекулянтам-«фармакологам»

Поки у регіонах люди тижнями чекають на те, щоб їх перевірили на коронавірус та почали лікувати, експрес-тести із приміщення МОЗу вивозять «рішали». Так, журналісти програми-розслідування «Схеми» зафіксували, як люди без посад в Міністерстві охорони здоров’я вивозять з відомства медичні засоби, включно з тестами на Covid-19 з китайського вантажу. «Це дно!», - кажуть шоковані українці.

«Спекулянти наживалися на тих же цінах на масках («Продавали по 1 гривні”: маски з України в Іспанію відправили за корупційною схемою, силовики викрили змову, - ред.) і продуктах і будуть і надалі наживатися. Бо це природа капіталістичних відносин: продукт йде туди, де він дає найбільший прибуток» - переконаний Олег Соскін. - Ті ж препарати медичні – на них також зараз активно спекулянти наживаються. А люди, як тільки почули, що нібито винайшли якісь ліки від коронавірусу, відразу на це «ведуться», як риба на гачок. В Україні є кілька фармакологічних заводів, але вони ж мовчать – не кажуть про свою політику, які препарати здатні випускати, чи вони допоможуть тощо. Значить відбувається змова: вони вже заробляють і готуються ще більше заробити на цій ситуації. При цьому варто враховувати: вірус мутує, і ті ліки, які допомагають в одній країні хворим від коронавірусу, не факт, що допоможуть в іншій».

Ігор Найда у цьому контексті зауважує: «Звичайно, за такий короткий час не можна винайти вакцину від коронавірусу, тому українцям не треба слухати всі ці казки про ліки, які нібито допомагають здолати цей вірус. Зараз пробують різні ліки, аби уникнути більше смертей… Але це не означає, що українці мають довіряти першій-ліпшій рекламі, яку побачили і мерщій бігти в аптеку. Бо на цьому наживаються передусім «фармацевти»-спекулянти, які заробляють мільйони на перепродуванні медпрепаратів».

Марія Волошин, ІА «Вголос»

P.s. Про те, як у час епідемії коронавірусу в Україні «рідні» олігархи наживаються на простих українцях, «Вголос» писав тут «Вирішили заробити всі гроші: як олігархи на вас наживаються і скільки ще ви їм заплатите».

ІА "Вголос": НОВИНИ