Після початку повномасштабного російського вторгнення та масових злочинів російських окупантів проти мирних громадян низка священнослужителів Російської церкви в Україні, відомої як московський Патріархат, публічно заявили про непокору своїй ієрархії та закликали засудити російську агресію. Зокрема також й публічну підтримку самозваним патріархом Кирилом Гундяєвим нападу рашистів на нашу державу.

Першими на такий крок пішло духовенство Сумщини, де з першого дня вторгнення тривають важкі бої, а окупанти, прикриваючись білими прапорами, розстрілюють мирне населення. 

Відтак духовенство Сумської єпархії УПЦ МП припинило згадувати під час молитов Московський патріархат та поминати патріарха Кирила Гундяєва. одного з найближчих соратників російського диктатора, як верховного предстоятеля Церкви. 

Про це йдеться у повідомленні, опублікованому на офіційному сайті єпархії. 

"Сумська єпархія, що охоплює частину Сумської області, є прикордонною, і тому на територію нашої єпархії припав один із найстрашніших ударів російської армії. Наносяться удари по житлових кварталах, гинуть ні в чому не винні мирні жителі", – сказано в повідомленні.

У Сумській єпархії обурені, що патріарх МП Кирило не засудив агресію Росії проти України.

Як вказують у своєму зверненні священники Московського патріархату на Сумщині, "керуючись велінням пастирської совісті«, було ухвалено рішення припинити поминання Московського патріарха під час богослужінь. Уточнюється, що »рішення продиктоване вимогами пастви, яка не бажає більше чути у храмах ім'я патріарха Кирила".

У єпархії наголосили, що цей крок не порушує церковні канони – «священик зобов'язаний поминати лише свого провідного єпископа». На богослужіннях продовжать згадувати ім'я митрополита Онуфрія.

Під заявою підписалися клірики Сумської єпархії, котрі засуджують війну, розв'язану Росією проти України та українського народу, а також її підтримку патріархом Кирилом. Розпорядження підписав митрополит Євлогій.


Крім того, відеозаписи священнослужителів МП, які переходять на бік українського народу. публікують у соціальних мережах також й з інших регіонів України. 

«Ми вважали вас Отцем, а ви гірше вітчима» - звертаються священники до самозваного патріарха московського. чомусь продовжуючи звертатись до відкритого ворога українського народу на «Ви». 

 ">


Нагадаємо, як повідомляв "Вголос", 22 лютого, напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Служба безпеки попередила низку терактів у Харкові. Відомство дізналося, що зловмисники планували підпалити церкви Московського патріархату.

 




ІА "Вголос": НОВИНИ