[media=136356,136357] 

Про це сьогодні, 26 червня, під час прес-конференції заявили археологи, які у подальшому вимагають припинити відповідні роботи, передає кореспондент «Вголосу».  

За словами наукового співробітника НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України Наталії Войцещук, 22 червня археологи зафіксували факт проведення земляних робіт газовою службою із залученням техніки на території пам'ятки археології національного значення «Городище літописного міста Звенигород». На вимогу показати дозвіл на їх проведення, працівники відповіли, що не зобов'язані нічого ні з ким погоджувати.   

Вона також додала, що внаслідок розритої траншеї під газову трубу у північній частині пам'ятки на ділянці, де залягають релікти забудови ХІІ ст, пошкодили шар із рештками унікальних артефактів. За час проведення робіт газовою службою розрито близько 40 кв м території. У межах траншеї порушено цілісність давньої забудови княжого міста: знищено дерев'яні конструкції, видобуто артефакти ХІІ-ХІІІ ст.

Археологи вже звернулись до Львівської ОДА та прокуратури області із відповідними заявами. Вимагають, зокрема, припинити роботи та заявляють, що варто їх проводити в обхід території пам'ятки.    

Зазначимо, літописний Звенигород є одним із трьох міст Прикарпаття, де тисячоліття тому зароджувалась українська державність.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ