Найбільша в історії наукова експедиція вирушає до Арктики для вивчення клімату. У п'ятницю, 20 вересня, німецький криголам під назвою «Полярна зірка» (Polarstern) відчалив від берега у норвезькому місті Тромсе та відправився в Арктику. Його супроводжує російське судно «Академік Федоров».

Про це повідомляє УНН.

Як зазначаєтся, експедиція отримала назву MOSAiC (Многопрофільна дрейфуюча обсерваторія з вивчення арктичного клімату), її вартість склала 140 мільйонів євро, половину з яких сплатила Німеччина. В ній також беруть участь близько 600 дослідників із 17 різних країн.

«Це відбувається, це дійсно відбувається. Найбільша арктична експедиція ось-ось почнеться (...) Ця мрія здійснилася після стількох років важкої праці», - сказав керівник експедиції Маркус Рекс на пресконференції за кілька годин до відправлення.

Криголам буде рухатись до центральної Арктики в пошуках великої крижини, на якій буде розміщено наукову базу. Вона буде дрейфувати протягом року, в той час, як на ній будуть працювати групи науковців. Флот з чотирьох криголамів з Росії, Китаю та Швеції, а також літаки і вертольоти забезпечать зміну екіпажу та обслуговуватимуть експедицію.

Мета експедиції - збір даних, які «терміново необхідні для розуміння нашого клімату», оскільки клімат там є найбільш невизначеним, а потепління там відбувається найшвидшими темпами.

Нагадаємо, українська експедиція знайшла в Антарктиді льодовикову печеру.

ІА "Вголос": НОВИНИ