У Бродівському та Сколівському районах Львівської області громадська організація «Опора» зафіксувала факти недобросовісної агітації Радикальною партією Ляшка.

Про це повідомляють на сайті «Опори» з посиланням на сторінку в Facebook депутатки Бродівської районної ради від Радикальної партії Андріани Дудчак.

Зокрема, 5 січня на сторінці депутатки з'явилися світлини з агітматеріалами та солодощами, які селянам вручали представники партії Ляшка.

Подібні випадки "Опора" фіксувала і раніше. Так, 19 грудня голова Львівської міської організації Радикальної партії Олега Ляшка Володимир Марусяк разом із головою Сколівської районної організації партії Анною Пославською передали солодощі дітям і самотнім людям похилого віку, які мешкають у селі Задільське Сколівського району. На сторінці львівського осередку Радикальної партії у Facebook тоді повідомляли, що "всього було подаровано 171 подарунок вагою понад 1 кг кожний".

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі "Опора" Тетяна Юзвяк пояснює, що доки лідер Радикальної партії Олег Ляшко не зареєстрований Центральною виборчою комісією як кандидат на посаду Президента, про підкуп виборців не йдеться, а такі дії команди Ляшка слід трактувати як дочасну агітацію.

Водночас, юристка зауважує, що з досвіду попередніх виборів, партії зараз намагатимуться максимально використати для піару період до реєстрації висунутого ними кандидата на посаду Президента, доки ні вони, ні їхній потенційний кандидат не є суб'єктами виборчого процесу. Відповідно, на них не діють обмеження, які встановлює для суб'єктів виборчого процесу Закон Про вибори Президента України.

"Таку діяльність потенційних кандидатів і партій, які їх висуватимуть, не можна вважати доброчесною, оскільки створені нерівні можливості вже зареєстрованого кандидата поряд із незареєстрованим, адже для першого вже діє безліч законодавчих обмежень і вимог, а для другого — жодних обмежень для агітації та підкупу", — зазначає Тетяна Юзвяк.

Нагадаємо, відповідно до частини 6 статті 64 ЗУ Про вибори Президента України, "забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону".

ІА "Вголос": НОВИНИ