У Львові викрили масштабну аферу із видачі «Карти поляка».

Про це йдеться у сюжеті «Надзвичайних новин».

Так, журналіст ІА «Вголос» Роман Гурський зацікавився відеоблогом Світлани Саган, яка відкрито пропонувала українцям сфальсифікувати документи, щоб отримати «Карту поляка». Сарган та її син за 2 тис. євро обіцяли написати фальшивий польський родовід.

Одразу після публікації викривального матеріалу на сайті ІА «Вголос» польському консулу у Львові від імені журналіста Романа Гурського надійшли погрози.

«Це були листи з погрозами від мого імені.  Там були також мої фотографії, мій номер телефону та прохання писати мені у Viber», - розповів «Надзвичайним новинам» Роман Гурський.

Після цього «сімейним підрядом» Саган зацікавилась Служба безпеки України. Правоохоронці провели ряд обшуків у помешканні підозрюваних у погрозах консулу Польщі у Львові.

«Під час обшуків ми виявили та вилучили ноутбук, на якому друкувалися та надсилалися погрози консулу Польщі», - сказала речниця СБУ у Львівській області Роксолана Яворська.

Наразі «нечисті на руку» мати та син розгулюють на волі. Їм загрожує до 5 років тюрми.

Нагадаємо, 11 січня у Львові представники правоохоронних органів провели обшуки в осіб, які ймовірно причетні до погроз життю та здоров’ю представнику Генерального консульства Республіки Польща у Львові. Правоохоронці підозрюють, що до справи причетні особи, які надають «послуги із виготовлення» Карти поляка.

Наприкінці року Роман Гурський опублікував статтю про аферистів, які за гроші знаходять «польське коріння» і допомагають виготовляти Карту поляка:

Бандера не герой, а УПА – бандити: як отримати Карту Поляка, якщо ти не поляк? – розслідування “Вголосу”

В матеріалі йшлося про матір з сином – Світлану Саган та Сергія Копитка, які в Інтернеті і соціальних мережах зокрема розміщували інформацію про надання послуг з підготовки документів на виготовлення Карти поляка.

Після цього Роману Гурському почали надходити погрози з телефонів, які безпосередньо були вказані на сторінці Світлани Саган у соціальних мережах. Окрім того, особистий телефон журналіста зловмисники розмістили на різноманітних сайтах оголошень з продажу автомобілів, нерухомості і навіть від його імені залишили заявку на сайті Нацгвардії України. Зловмисники також надсилали погрози від імені Романа Гурського голові польського культурно-освітнього центру «Білий орел» в Західній Україні. Деталі всіх цих погроз Роман Гурський виклав у другому матеріалі:

Мафія торгівців «картами поляка» погрожує «Вголосу»

Окрім того, стало відомо, що погрози життю і здоров’ю польському консулу надходили з фейкового поштового акаунту, який зареєстрували від його імені. Роман Гурський дізнався про це від правоохоронців.

ІА "Вголос": НОВИНИ