За словами Поклонської, указ про позбавлення її громадянства України підписав ще Віктор Янукович, який, як стверджує вона, у той час «перебував у Ростові і був легітимним президентом», передає Крим.Реалії.

Як відомо, 20 жовтня українська влада повідомила, що жодне з відомств країни не посилало запитів на позбавлення Поклонської громадянства. 

До анексії Росією Криму Наталія Поклонська працювала в органах прокуратури України. Навесні 2014 року російська влада призначили її «прокурором республіки Крим». Вона ініціювала заборону діяльності Меджлісу у Росії у 2016 році. Наразі Поклонська є депутатом Державної думи Росії. (Згідно з російським законодавством, з двома громадянствами у парламент обиратися не можна).

В Україні щодо Наталії Поклонської порушили дві кримінальні справи: про державну зраду і про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу. Вона також перебуває у санкційних списках ЄС, Австралії, Швейцарії, Ліхтенштейну і Норвегії.

Верховна Рада України визнала Віктора Януковича 22 лютого таким, що самоусунувся від виконання конституційних обов’язків президента. На такий крок парламент пішов після того, як Янукович порушив свою угоду з опозицією: зникнувши з Києва, він оприлюднив відеозвернення, в якому заявив, що не буде підписувати законів, які Верховна Рада ухвалила на виконання цієї угоди.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ