Експрокурор анексованого Криму Наталія Поклонська і судді, які залишилися в Криму після анексії півострова Росією, є фігурантами проваджень за статтею 438 Кримінального кодексу України (порушення законів і звичаїв війни).

Про це розповів прокурор АРК Ігор Поночовний, передає Крим.Реалії.

«Підозру по 438 статті висунуто прокурору Криму (Поклонській – КР), яка в 2014 році переслідувала учасників мітингу 26 лютого біля будівлі Верховної Ради Криму. Це також і судді, які призначали незаконні вироки, точніше – порушували право на справедливий і офіційний процес. На черзі – інші колеги прокурора Криму, слідчі Федеральної служби безпеки», – повідомив Поночовний.

За його словами, з останніх підозрюваних по цій статті – військовий комісар Ялти, який здійснював «примус кримчан до вступу в Збройні сили Росії».

«Це і питання, що стосуються катувань. Коли «правоохоронні органи» затримували проукраїнських активістів, які піддавалися тортурам», – мовиться в повідомленні.

За словами Поночовного, «живих» справ по 438 статті немає, тому що підозрювані, швидше за все, на території материкової України не з'являться і шансів їх затримати в Україні майже немає.

«Тому, відповідно, ці процеси відбуваються заочно», – додав прокурор АРК.

До анексії Криму Наталія Поклонська працювала в органах прокуратури України. Навесні 2014 року підконтрольна Кремлю влада півострова призначила її прокурором Криму. Вона ініціювала заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в Росії і на окупованому півострові.

Після участі в російських виборах Поклонська стала депутатом Держдуми Росії. У вересні 2019 роки її призначили заступником голови комітету Держдуми з міжнародних справ.

На материковій частині України щодо Наталії Поклонської порушили дві кримінальні справи: про державну зраду і про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу. Вона також є в санкційних списках ЄС і ще низки окремих країн, зокрема Австралії, Швейцарії, Ліхтенштейну і Норвегії.

ІА "Вголос": НОВИНИ