Колишнього старшого оперуповноваженого Франківського райвідділу Михайла Чердака підозрюють в організації підпалу автомобілю відомої львівської журналістки та кореспондентки «Радіо Свобода». Проте вже завтра, 16 вересня, у Львівському Окружному Адміністративному суді заслухають його позов щодо поновлення на робочому місці.

Ця інформація з'явилась на Єдиному порталі судової влади України. Відомо, що екс-майор поліції  Чердак позивається до Головного управління Національної Поліції у Львівській області задля "визнання протиправними і скасування наказів, зобов'язання вчинити дії", як йдеться в матеріалах справи. 


Резонансна атака на журналістську спільноту 


Нагадаємо, інцидент, через який поліціянта оголосили у розшук, трапився у Львові 30 січня 2020-го року. Як зафіксували камери відеонагляду, невідомий чоловік після кількох спроб підпалив авто, припарковане на вулиці Кубійовича. Воно належало відомій львівській журналістці Галині Терещук. 


Ситуація набула неабиякого резонансу у суспільстві. Тодішній міністр МВС Арсен Аваков запевнив, що поліція встановить всіх причетних до підпалу. Дійсно, вже в ніч на 6 лютого правоохоронці затримали підозрюваного. Ним виявився 19-річний студент Львівської Політехніки. Однак, як встановили правоохоронці, він був лише безпосереднім учасником злочину, та діяв за вказівками інших осіб. Крім замовника злочину, правоохоронці викрили також «підбурювача». 

Останній, за версією слідства, знайшов виконавця та передавав йому фінансову винагороду в розмірі 5 тисяч гривень. «Підбурювач», як зазначила прокурорка, «старший оперуповноважений кримінальної поліції, майор Франківського відділу поліції ГУ НП у Львівській області (22 роки працює в поліції)». Його ж на брифінгу прокуратури назвали організатором злочину. Як згодом стало відомо, ним виявився Михайло Чердак. 


Мандри колишнього поліціянта 

Вже наприкінці лютого 2020-го року Чердака оголосила у розшук СБУ. 

"Чердак М.Г. підозрюється в організації умисного знищення/пошкодження чужого майна через підпал автомобіля журналістки Радіо Свобода Терещук Г.Б., а також у керівництві підготовки та вчиненні підпалу. Дії зловмисника попередньо кваліфіковано за ч. 3 ст. 27 та ч. 2 ст. 347 1КК України", - йшлось у заяві відомства. 

Властиво, колишнього поліціянта було оголошено у міжнародний розшук, адже той встиг виїхати за кордон буквально в останній момент перед затриманням. 


Суд підтримав клопотання прокуратури і надав дозвіл на затримання і доставлення до суду для обрання запобіжного заходу у вигляді арешту Михайла Чердака.

Однак, за інформацією правоохоронців, у день затримання виявилося, що він написав заяву на відпустку та виїхав закордон. У прокуратурі вбачають у цьому додатковий, побічний доказ причетності майора до підпалу автомобіля Галини Терещук. Чи досліджується можливий внутрішній витік інформації, що дав змогу поліцейському вчасно втекти – у поліції не повідомляють.

У серпні 2020 року оперативники СБУ таки затримали 43-річного колишнього майора львівської поліції Михайла Чердака. Як з'ясувалося, він переховувався у квартирі знайомої неподалік свого дому. 

Голова Галицького суду Львова Ірина Волоско 18 серпня обрала запобіжний захід 43-річному експравоохоронцю Михайлові Чердаку, причетному до підпалу машини львівської кореспондентки «Радіо Свобода» Галини Терещук. Його заарештували з правом внесення застави у розмірі «аж»…168 тисяч гривень.

Розгляд справи щодо спалення майна журналістки наразі триває. І Михайло Чердак є її головним фігурантом. 

Зауважимо, що на сайті пошуку роботи Work.ua резюме на ім'я "Михайло Чердак" з'явилось 7 березня 2021-го року. В ньому чоловік шукає роботу охоронцем у Львові, та відверто пише про своє минуле. »Старший Оперуповноважений кримінальної поліції Франківського району з з 02.1998 по 02.2020 рік" - йдеться там. 

Скриншот з порталу Work.ua



Можемо припустити, що чоловіку не поталанило з пошуком роботи, і він вирішив відновитися на попередньому місці. 

ІА "Вголос": НОВИНИ