У Закарпатській області виявили поліомієліт. Недугу підтвердили після того, як почали розслідувати виявлений випадок інфекції в невакцинованої дитини з Рівненської області.

Дитина разом з сім’єю відпочила на Закарпатті.

Наявність поліовірусу на Закарпатті підтвердив головний санітарний лікар України Ігор Кузін. Про це мише «Mukachevo.net».

Кузін наголосив, що після виявлення поліомієліту провели епідеміологічне розслідування. Фахівці взяли проби води та грунту, визначили коло контактних осіб.

Крім Рівненської області поліовірус зафіксували і на Закарпатті. Виявлені зразки скерували в Гельсінкі. Саме в столиці Фінляндії є референс-лабораторія ВООЗ, в якій роблять аналізи.

Що відомо про поліомієліт

Поліомієліт може передаватися через інфіковану їду, воду, а також через брудні руки, фекалії та слину. Це гостре інфекційне захворювання, на яке можуть захворіти не лише діти, але й дорослі.

Щеплення від вірусу роблять дітям у перші місяці життя. Найбільш вразлива категорія саме діти – віком до 5 років.

У більшості випадків після захворювання немає жодних симптомів. Це суттєво погіршує шанси інфікованого одужати. Хвора людина може заражати інших.

У частини хворих можуть бути головний біль, біль у горлі, животі, відчуття втоми, ознаки застуди, лихоманка, нудота. Рідше – поколювання в руках або ногах чи менінгіт.

Як писав «Вголос», через порушення карантину у Львові закрили і попередили низку закладів. У місті продовжують працювати моніторингові групи, які перевіряють магазини, заклади харчування, транспорт та інші суб’єкти.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ