[media=158023,158024,158025] 

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на «NOS».

У другій половині дня кілька сотень осіб зібралися у західній частині міста і рушили до центру. Акція протесту мала мирний характер. Кілька десятків людей їздили вулицями на скутерах із турецькими прапорами.

Ближче до опівночі на площі залишилось близько 250 протестувальників. Поліцейські закликали їх розійтися, посилаючись на порушення громадського порядку і безпеку дорожнього руху.

Коли протестувальники відмовилися добровільно залишити центр міста, правоохоронці застосували водомети і кийки, після чого протест швидко закінчився. Деякі з демонстрантів кидали каміння і палиці у поліцейських.

Протягом неділі було затримано шість осіб: двоє за напад, двоє за агітаційну діяльність, один за образу співробітника поліції і один за нацистські висловлювання.

В інших нідерландських містах ніч минула спокійно. У Гаазі лише кілька невеликих груп турецько-голландської молоді висловили протест проти дій влади. У Роттердамі, де в суботу ввечері відбулися сутички, вчора ніяких демонстрацій не було.

Нагадаємо, у суботу влада Нідерландів вирішила вислати турецького міністра у справах сім'ї Фатму Бетуль Саян Каю, бо її візит загрожував громадській безпеці на тлі загострення відносин між країнами.

Також у суботу Нідерланди заборонили чартерний рейс глави МЗС Туреччини, який мав намір провести агітацію для турків, що живуть у Роттердамі, напередодні конституційного референдуму.

Після цього президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пригрозив, що Нідерланди «заплатять» за видворення міністра і за те, що не пустили главу МЗС для проведення запланованих мітингів, та закликав міжнародні організації запровадити санкції проти Нідерландів. 

Додамо, що раніше агітаційні заходи турецьких міністрів були скасовані у німецьких містах Гаггенау та Кельн, що стало новою причиною напруження між Німеччиною і Туреччиною.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ