[media=146425,146426] 

Жертвами шахраїв стали близько 1200 людей, повідомляють на сайті Нацполіції.

Лише кільком громадянам зловмисники спричинили збитки на понад 1,8 мільйона гривень. Точну кількість постраждалих і суму збитків з’ясовують слідчі.

У липні 2016 року слідчі поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України стосовно групи осіб. Зловмисники шляхом обману та зловживання довірою людей (переважно похилого віку) продавали їм біологічно-активно добавки та невідомі речовини під виглядом лікарських засобів.

У рамках цього провадження поліцейські встановили, що стійка злочинна організація діяла упродовж 2014-2017 років. Крім того, правоохоронці встановили організатора цього «бізнесу», 35-річного киянина, а також процес створення «фірми» та всі ланки цієї злочинної організації.

Зокрема, стало відомо, що ще в 2012 році киянин з кількома спільниками створили кілька фірм. Ці суб’єкти господарювання начебто виробляли або продавали препарати для лікування тяжких і навіть невиліковних хвороб. Клієнтами шахраїв ставали люди переважно похилого віку.

Зловмисники налагодили діяльність кількох кол-центрів та філіалів у Києві, Івано-Франківську та Житомирі. Шахраї дзвонили потенційним жертвам під виглядом іноземних лікарів. Імітуючи іншомовний акцент, вони переконували людей у наявності у них тяжких хвороб, а відтак – і в необхідності придбати ліки від цих недугів.

«Ліки» клієнтам розносили кур’єри. Вони додатково консультували ошуканих людей щодо чудодійних властивостей «препаратів». Під виглядом дорогих іноземних препаратів продавалися дешеві вітчизняні аналоги або ж біологічно-активні добавки.

Учора, 21 грудня, правоохоронці провели 76 обшуків. Під час обшуків вилучено флеш-носії, оптичні та жорсткі комп’ютерні диски з інформацією про господарську діяльність зловмисників. Також виявлено інформацію про потерпілих осіб, яким збувалися біологічно-активні добавки, та записи отриманих прибутків.

Крім того, виявлено та вилучено інструкції щодо поведінки реалізаторів із потерпілими, кошти в національній та іноземній валюті, пластикові баночки з біологічно-активними добавками.

За час діяльності злочинної організації жертвами зловмисників стали близько 1200 людей. Упродовж п’яти років лише п’ятьом громадянам зловмисники спричинили збитки на суму понад 1,8 мільйона гривень, видуривши в них від 60 тисяч до понад 600 тисяч гривень. Точну кількість постраждалих та повну суму збитків встановлюватимуть слідчі.

ІА "Вголос": НОВИНИ