Про це повідомив адвокат міжнародної правозахисної групи Агора Андрій Лепьохін, опублікувавши лист політв'язня.

«Олександр Кольченко сьогодні припинив голодування. З його слів, він дуже ослаб, вже став непритомніти. У нього впав рівень цукру в крові, і йому вже ставили глюкозу. За час голодування його вага знизилася до 54 кг», — написав він.

Лепьохін розповів, що Кольченка за його за медичними показаннями збиралися переводити із санчастини колонії, де він перебував протягом голодування, до тюремної лікарні.

За його словами, під час голодування Олександра кілька разів в присутності начальника колонії намагалися примусити відмовитися від голодування члени місцевої ОНК та представники уповноваженого з прав людини Челябінської області. 

Публікуємо повний текст листа Кольченка:

«Змушений визнати, що я переоцінив свої сили — я виявився занадто слабкий. Тому я вирішив припинити голодування. В іншому випадку я піддав би своє здоров'я невиправданому ризику. 

Невиправданому з низки причин:

— голодування з висунутими державі вимогами розраховане на те, що держава прагне мінімізувати ризики для репутації, втрати. Репутацію сучасної РФ навряд чи можна чимось зіпсувати — після анексії Криму, розв'язання війни на південному сході України, публікації результатів розслідування про збитий малайзійський боїнг і тд.  

— попри все, вже зараз після публікації результатів розслідування, Еммануель Макрон все ж поїхав до Росії з візитом, підписував контракти, але про Олега Сенцова запитав ніби між іншим. Звідси витікає, що лідери європейських країн, які беруть участь у «нормандському форматі», не зацікавлені у посиленні тиску на Росію».

Нагадаємо, політв'язень Олександр Кольченко 31 травня оголосив голодування у колонії Челябінська на знак солідарності із Олегом Сенцовим.

14 травня незаконно засуджений в РФ Олег Сенцов почав безстрокове голодування, вимогою якого є звільнення українських політв'язнів.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ