Республіка Польща оголосили про готовність передати винищувачі МіГ-29, які так потребує Україна задля захисту нашого неба. Головна умова такої передачі - влада США мусить забезпечити військово-повітряні сили Польщі рівнозначною кількістю бойових літаків.

Про це йдеться в офіційній заяві польського МЗС, оприлюдненій на сайті відомства. 

"Влада Республіки Польща після консультацій з Президентом та Урядом Республіки Польща готова негайно безкоштовно передати всі свої літаки МІГ-29 на базу в Рамштайні та передати їх у розпорядження уряду Сполучених Штатів Америки", - йдеться в заяві.

У той же час Польща просить Сполучені Штати Америки надати їй вживані літаки з подібними експлуатаційними можливостями. Польща готова негайно домовитися про умови закупівлі цих машин.

Польський уряд також просить інші країни НАТО – власників літаків МІГ-29 – діяти подібним чином.

МіГ-29 — двомоторний реактивний винищувач, розроблений у Радянському Союзі. Розроблений конструкторським бюро Мікояна як винищувач переваги в повітрі протягом 1970-х років. МіГ-29 надійшов на озброєння ВПС СРСР у 1982 році, а після розпаду радянської імперії став частиною військово-повітряних сил незалежних держав, що постали на місці більшовистської диктатури з поміж них й України. 

Незважаючи на те, що спочатку вони були орієнтовані на бій проти будь-яких ворожих літаків, багато МіГ-29 були обладнані як багатоцільові винищувачі, здатні виконувати низку різних операцій, і зазвичай оснащені для використання ряду озброєнь класу «повітря-поверхня» та високоточних боєприпасів.

Зауважимо, що більшість винищувачів цього типу, що перебувають на озброєнні країн НАТО, були модернізовані для ведення бойових дій за сучасними стандартами війни. Зокрема, вони  мають покращені двигуни, скляні кабіни з HOTAS - сумісними органами керування польотом, сучасний радар та інфрачервоний пошук і відстеження .(IRST) і значно збільшена паливна місткість; деякі літаки також були обладнані для дозаправлення в повітрі.

 




ІА "Вголос": НОВИНИ