Угоду в присутності президента і прем'єр-міністра Польщі в середу у Варшаві підписав глава міністерства національної оборони Польщі Маріуш Блащак, який передав документ послу США в Польщі Полу Джонсу, повідомляє Укрінформ.

«Це найбільший контракт у сфері озброєння в історії Польщі, що є дуже важливою подією для країни... Ми заплатимо за ЗРК Рatriot разом із системою керування полем бою 4 млрд 750 млн дол.», – заявив Блащак.

Президент Польщі Анджей Дуда назвав підписання угоди «історичною подією». Він підкреслив, що контракт підписано на дуже значну суму, наголосивши, що «безпека не має ціни».

Посол США в РП Пол Джонс у цьому контексті зазначив, що завдяки підписаній угоді Польща стане безпечнішою, НАТО – сильнішим, а співпраця між Вашингтоном і Варшавою є найближчою в історії.

Перші ЗРК Patriot потраплять до Польщі в 2022 році, а наступні – у 2024 році. Основна угода супроводжується додатковою офсетною угодою на суму 950 млн злотих (близько 280 млн дол.), яка діятиме впродовж 10 років. Міноборони Польщі підписало минулого тижня угоду з американськими компаніями Raytheon і Lockheed Martin, які виробляють ЗРК Patriot і ракети до нього.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ