Про це написав на своїй сторінці у соцмережах директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, вказавши, що в обґрунтуванні прийнятого закону вказано на збільшення мігрантів з України.

Зокрема, він процитував уривок закону, в якому йдеться, що його прийняття є доцільним через «зростаючі міграційні рухи з України, коли носії ідеології українського націоналізму і адепти світогляду, опертого на прославляння формувань, які скоїли геноцид, все більше представлені в Польщі, що також призводить до напруженості у польсько-українських відносинах».

«Наступний шмат тексту не менш цікавий – виявляється, закон покликаний нормалізувати міжнародні відносини (він вже це зробив – свідчення реакція України, Ізраїля, США) та підтримати «справді демократичні спільноти в Україні». Зважаючи на те, що в Україні цей закон позитивно сприймають виключно проросійські сили, стає зрозуміло, кого збираються підтримувати польські політики», – зауважив В'ятрович.

Нагадаємо, напередодні у Польщі розгорівся скандал через те, що одна із компаній вирішила «мітити» працівників з україни уніформою інакшого кольору.

Також на початку січня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час зустрічі у Будапешті з угорським колегою Віктором Орбаном заявив, що РП прийняла 1,5 млн біженців з України. Тоді біженцями урядовець назвав українців, які приїхали до Польщі на заробітки.

Як повідомлялось раніше, конгресмени США закликали президента Польщі Анджею Дуді скасувати поправки до закону про Інститут національної пам'яті.

Сенат Польщі 1 лютого близько третьої ночі (за київським часом) прийняв без поправок закон про Інститут національної пам'яті. Законопроект складається з двох частин.

Відповідно до першої, до відповідальності притягуватимуть усіх, хто заперечує, підтримує або пропагує злочинні, на думку поляків, дії ОУН та УПА. Закон стосується визначення «злочинів» українських націоналістів та українських організацій, які «співпрацювали з Третім рейхом».

У другій групі змін йдеться про кримінальну відповідальність осіб, які очорнюють роль Польщі в Другій світовій війні, скажімо, пишуть про «польські табори смерті».

Уже повідомлялося, що МЗС України, реагуючи на цей закон, заявило, що «глибоко стурбоване» фактом ухвалення Сеймом Польщі цього закону і попросило не зображати українців винятково як «злочинних націоналістів» та «колаборантів третього рейху».

Натомість незгідний із цим законом Ізраїль відправляє посла до прем'єра Польщі із вимогою змінити закон про «історичну правду».

Раніше і українські націоналісти зробили заяву щодо цього закону, назвавши його прямим втручанням у внутрішні справи України й по суті висуненням територіальних претензій. Також вони висунули вимогу звільнити міністра закордонних справ Павла Клімкіна за черговий провал вітчизняної дипломатії та закликали Президента України Петра Порошенка як відповідального за зовнішню політику негайно публічно засудити рішення польського Сейму та повернути звання Героя України Степанові Бандері та Романові Шухевичу, яке відібрав злочинний режим Януковича.

На цю тему читайте також:  Із адвоката в ката: чому Польща знову наступила на українську державність? ,

Польща – Україна: хто без кого «загнеться» швидше


«Вголос» 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ