Американський танкер прибув до терміналу для скрапленого газу в Свіноуйсьце на північному Балтійському узбережжі Польщі, збудованого 2015 року – він уже приймав танкери з газом із Катару, повідомляє Радіо Свобода.

Прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло на урочистій церемонії зустрічі танкера назвала це історичним моментом, що посилює енергетичну безпеку регіону.

Сьогодні Польща може сказати, що вона безпечна й суверенна країна, завдяки й такій чудовій, за її словами, інвестиції, як термінал для зрідженого газу, сказала прем’єр і закликала США розвивати співпрацю ще глибше й ефективніше.

У США в Державному департаменті з цієї нагоди заявили, що експорт скрапленого газу підтримує робочі місця в США, знижує ціни на енергоносії для партнерів Вашингтона за кордоном і робить внесок в енергетичну безпеку Європи.

Обсягу нинішнього вантажу газу із США і його цін не оголошували. Наступний танкер з газом із США в Польщі очікують цього ж літа.

США, багаті на природний газ, завдяки видобуванню сланцевого газу, вже експортують його до деяких країн Європи, зокрема Іспанії й Туреччини, але на північ континенту його досі не постачали.

Як відомо, Польща може стати важливим дистрибутором газу в Центрально-Східній Європі завдяки тому, що має власний морський термінал скрапленого газу і посилює співпрацю у нашому регіоні.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ