Польські вугільні шахти переживають кризу. Торік ціни на вугілля в Польщі, всупереч світовим тенденціям, зростали.

З січня по листопад минулого року польська вугільна промисловість зафіксувала загальний збиток майже на півмільярда злотих – повідомляє інтернет-видання «Rzeczpospolita».

Зростання витрат на видобуток, збільшення запасів непроданого газу та дешевого вугілля з-за кордону, що надходить в країну широким потоком - це проблеми, які завдають збитків гірничодобувній галузі. Навіть велика компанія з видобутку вугілля в Польщі Jastrzębska Spółka Węglowa, яка виробляє близько 12 мільйонів тонн вугілля щороку, має користуватись заощадженнями, відкладеними на «чорний день».

За даними видання «Rzeczpospolita», весь сектор видобутку вугілля з січня по листопад 2019 року зафіксував втрату понад 460 мільйонів злотих. Для порівняння, у 2018 році галузь отримала 980 мільйонів злотих прибутку.

Конкуренція не дрімає

Наприкінці листопада індекс цін на сировину для електростанцій досяг 266,35 злотих за тонну і був на 6% більшим, ніж минулого року. З іншого боку, ціна вугілля для теплових установок зросла на 3%  - до 307,08 злотих за тонну.

Найбільшою проблемою польських компаній є зростання витрат, але також існують проблеми з продажем сировини. Адже після того, як у 2018 році до Польщі потрапила рекордна кількість дешевшого чорного палива з-за кордону, зима не принесла сильних морозів, щоб використовувати багато вугілля.

У результаті, запаси шахт наприкінці листопада 2019 року збільшилися до 4,8 мільйона тонн. Це майже вдвічі більше, ніж за цей період 2018 року.

Іноземне вугілля все ще є серйозною конкуренцією для польських шахт. Нагадаємо, що в 2018 році імпорт вугілля до Польщі досяг рекордного рівня - 19,3 млн. тонн.

У 2019 році імпорт чорного палива був інтенсивним, але меншим. За попередніми даними Євростату, з січня по листопад Польща отримала 14,9 мільйона тонн вугілля, тобто на 16 відсотків менше ніж торік. Найбільше, 9,8 млн. тонн, надійшло з Росії. Решту сировини Польща імпортувала з Австралії, Колумбії, Казахстану та США. Імпорт вугілля за весь минулий рік досяг близько 16 млн. тонн. На думку експертів, у найближчі роки іноземне паливо продовжить залишатися важливим елементом, що доповнює внутрішні ресурси.

У Tauron Mining вже давно виникли проблеми з рентабельністю. Після трьох кварталів 2019 року гірничий концерн «Таурон» мав операційні збитки у розмірі 676 мільйонів злотих. Інформація з неофіційних джерел свідчить, що найбільший виробник вугілля - Polska Grupa Górnicza – також «в мінусі».

ІА "Вголос": НОВИНИ