Щороку у Європейському Союзі через повітряно-пиловий пил помирає 379 тисяч людей. Кожна восьма смерть через забруднене повітря фіксується у Польщі. І хоча за останній рік через жорсткі заборони під час пандемії коронавірусу повітря дещо очистилося, експерти вважають це явище тимчасовим. Про цю проблему пишуть польські медіа.

Європейське агентство з навколишнього середовища (EEA) опублікувало звіт про стан повітря. Дані беруться з 2018 року, але агентство визнає, що цей рік був тимчасово кращим. Попередні показники за кілька місяців цього року, коли блокування через Covid-19 було впроваджено майже у всіх країнах ЄС, свідчать про зменшення викидів деяких забруднювачів повітря до 60% у багатьох європейських країнах. Поки що немає даних про те, чи ці обмеження покращили стан людей. Та пандемія таки колись припиниться і поточний ритм життя та роботи відновляться. А значить і у польських містах знову збільшаться викиди у повітря.

Польща - країна із найбільш забрудненим повітрям у Євросоюзі

Польща - найпильніше місто в ЄС. Майже на всіх станціях вимірювання якості повітря вказані концентрації пилу вище європейських стандартів. Ці показники також перевищують показники забруднення повітря у Болгарії, Хорватії, Чехії, Румунії та Італії. Лише три країни Євросоюзу - Естонія, Фінляндія та Ірландія - зафіксували концентрацію твердих частинок нижче мінімальних значень, що встановлені у керівних принципах Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).
“Нам потрібно ще більше зменшити забруднення повітря та більш узгодити наші стандарти якості повітря з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я. Це буде відображено в майбутньому плані дій”, - наголосив комісар з питань навколишнього середовища, океанів та рибного господарства Вірджиніюс Сінкевічюс.
Єврокомісія подає судові позови на адресу Польщі за порушення законодавства ЄС в частині забруднення повітря. У самій Польщі фіксується за рік до 46 тисяч передчасних смертей від забрудненого повітря.

Серед найстрашніших складників, що забруднюють повітря і від яких передчасно помирають люди у Євросоюзі - висока концентрація діоксиду азоту (54 000 смертей в ЄС щорічно) та приземного озону (19 000 смертей).

Як пише видання «Rzeczpospolita», Польща є найгіршою країною в Євросоюзі, коли йдеться про вміст бензопірену в повітрі. Ця канцерогенна отрута з’являється від опалення будинків дровами та вугіллям чи сміттям, особливо у старих неякісних печах. З цих причин він отруйний переважно взимку.

В останні роки в ЄС спостерігається поліпшення якості повітря, що є результатом політики ЄС щодо зменшення викидів парникових газів та посилення стандартів чистоти повітря. З 2000 року викиди основних забруднювачів повітря від транспорту, включаючи оксиди азоту, значно зменшились, незважаючи на збільшення мобільності. Забруднення від виробництва енергії також зменшилось, тоді як прогрес у скороченні викидів від будівель та сільського господарства повільний.

Саме тому Євросоюз акцентує увагу на цих сферах життя, запроваджуючи екологічні заходи. Нещодавно Брюссель запропонував утеплити 35 мільйонів будівель до 2030 року. Будинки відповідають приблизно за 40 відсотків споживання енергії та продукують 36 відсотків викидів парникових газів. Гальмують екологічну політику і аграрії, які не хочуть застосовувати новітні технології в аграрному секторі.

У рамках Європейського зеленого курсу ЄС планує досягнути кліматичної нейтральності до 2050 року. Йдеться про нульові чисті викиди CO2. Стратегія Євросоюзу також включатиме інші заходи, спрямовані на повне усунення передчасної смерті внаслідок забруднення повітря.

Фото «Rzeczpospolita».

Раніше Вголос повідомляв про наслідки пандемії в Польщі

Через спалах коронавірусу у польських костелах вводять нові ліміти на перебування людей.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ