Про це глава польської дипломатії зазначив під час свого виступу в Сеймі Польщі, представляючи основні завдання зовнішньої політики Варшави в 2018 році, передає «Польське радіо».

«Ми переконані, що польсько-українське партнерство є постійним, і воно повинно зберегтися. Трагічне історичне випробування, що зачепило Україну у результаті російської збройної агресії, викликає в Польщі природне співчуття і солідарність з народом, який бореться за свободу, цілісність і незалежність», – сказав Чапутович. 

Він також звернув увагу на енергетичну, військово-підготовчу та комунікаційну співпрацю України і Польщі. «Ми розвиваємо транспортні сполучення – залізничне і авіаційне, польський національний перевізник LOT відкриває рейс вже з шостим аеродромом в Україні (у Запоріжжі, – ред.). Ми показали енергетичну солідарність у зв'язку з рішенням «Газпрому» про припинення поставок газу в Україну, транспортуючи цю сировину через вузол в Германовичах», – сказав він.

За словами глави польської дипломатії, в минулому році польські консули видали громадянам України 1,2 млн віз, а в польських вищих навчальних закладах навчається 35 тисяч українців.

Крім того, Чапутович нагадав, що в цьому році виповнюється 100-річчя незалежності як Польщі, так і України. При цьому він підкреслив, що заборона України на проведення пошуково-ексгумаційних робіт останків польських жертв воєн і конфліктів важко зрозуміти, і він перешкоджає діалогу. Польський міністр висловив надію, що найближчим часом цю заборону буде скасовано.

 

«Вголос»
 

ІА "Вголос": НОВИНИ