Про це повідомляє РБК.

«Нам вдалося запліднити шість яйцеклітин. Вже тільки це можна вважати успіхом, але набагато більш значущий той факт, що один із зародків продовжує розвиватися і зараз знаходиться на етапі ранньої бластоцисти», – повідомила керівник дослідження, професор Анна Душевская.

Стадія ранньої бластоцисти – це рання стадія розвитку зародка ссавців, під час якої він ще не прикріплений до стінки матки. Вчені з Польщі намагаються створити професійний генетичний банк зубрів для збереження популяції. В такому банку генів будуть міститися тканини, репродуктивні клітини і, в першу чергу, ембріони зубрів.

«Ми боїмося, перш за все, заразних хвороб, які з'являються в різних частинах Європи та можуть зруйнувати наші плани по переміщенню зубрів. У такій ситуації ембріони можуть допомогти освіжити кров у стадах», – пояснила учасниця дослідження, професор Ванда Олех-Пясецька.

Збереження ДНК, за словами експерта, має величезне значення, оскільки у тих зубрів, що живуть зараз вона характеризується високою схожістю.

ІА "Вголос": НОВИНИ