За внесення змін проголосувало 408 депутатів, 7 було проти, 15 утрималося, повідомляє «Польське радіо».

Змінами передбачається створення правових механізмів, котрі дозволять усунення з публічного простору будівель, що прославляють тоталітарний устрій.

Ці питання вже регулюються законом 1 квітня 2016 року про заборону пропагування комунізму та інших тоталітарних устроїв у назвах будівель, об’єктів і засобів громадського використання. Ним дається детальне визначення пропагування комунізму, а також у зв’язку з цим пропонується низка рішень, зокрема заборона надавання будівлям та іншим об’єктам назв, якими б пропагувалися комунізм та інші тоталітарні устрої.

Зміни до закону додатково поширюють перелік таких об’єктів. Власник або орендатор нерухомості, у котрій на день входження в дію закону знаходиться пам’ятник особам, організаціям, подіям або датам, що символізують комунізм або інший тоталітарний устрій, зобов’язаний усунути такий пам’ятник протягом 12 місяців від цього дня. У випадку виконання цього обов’язку, витрати на знесення пам’ятника компенсуються з державного бюджету, якщо власник або орендатор нерухомості не брав участі у спорудженні цього пам’ятника. Закон входить в дію за три місяці після його оприлюднення. 

ІА "Вголос": НОВИНИ