Забрудненим повітрям дихають мешканці майже всіх польських міст. У Варшаві норми перевищені на 216 %, у Кракові — на 270 %. Про це повідомляє інформаційна агенція Onet.

Смог із кожним роком убиває все більше поляків. Вважається, що щороку він стає причиною смерті 45 тис. громадян РП. У січні минулого року число таких смертей зросло аж на 23,5 % порівняно зі січнем 2016-го.

«Забруднене повітря, яке походить із так званої низької емісії, скоротило життя 19 тис. поляків сукупно на 440 тис. років. І це при тому, що оздоровчі заходи проти забруднення повітря коштували вже 30 млрд EUR», — йдеться в звіті «Зовнішні оздоровчі засоби з усунення забруднень повітря побутово-комунального сектора», який репрезентувало Міністерство підприємництва і технологій РП.

Як Польща буде покращувати якість повітря? На тлі інших країн Європи польські керівники не виглядають компетентними. Вони реагують на смог занадто пізно, лише за шестикратного перевищення норм, допустимих в ЄС.

Найшвидше про смог інформують бельгійці й італійці. Згідно з польськими нормами торік у Кракові смогову тривогу оголошували один раз, а у Варшаві — жодного. Якби використовували, до прикладу, французькі стандарти, то в столиці Польщі смогова тривога тривала б упродовж 41 дня.

Польські контролюючі органи полічили, що за використання теперішніх методів, боротьба зі смогом може зайняти близько ста років. Це за умови, що ситуація не погіршиться.

ІА "Вголос": НОВИНИ