Клієнти банків Польщі почали змінювати звички. Кількість та вартість транзакцій в банкоматах різко зменшується і дедалі більше операцій здійснюється без використання готівки, пишуть польські медіа.

Після початку пандемії готівка, незважаючи на побоювання передачі вірусу, повернулася в активний обіг. Турбуючись про фізичний доступ до заощаджень, поляки кинулись до банків і почали знімати гроші, а це означало, що готівка в обігу (окрім банківських сховищ) зросла на 26 млрд. злотих та 20 млрд. злотих у березні та квітні відповідно. Однак згодом ситуація покращилася, і зняття готівки за допомогою карток різко впала.

Виплати з банкоматів зменшуються

У другому кварталі 2020 клієнти банків здійснили лише 112 мільйонів виплат з банкоматів, це найменша кількість з четвертого кварталу 2004 року. За останні три місяці 2019 року ця цифра становила 155 мільйонів, а на початку 2020 року – 133 мільйонів виплат. Обсяг таких операцій також зменшився: з 89 мільярдів злотих на кінець 2019 року до 76 мільярдів злотих у 2020.

Кількість усіх видів готівкових операцій суттєво зменшилась (кошти зняті у банкоматах, в касах, розрахунки у магазинах). Дані Національного банку Польщі показують, що вперше в історії обсяг безготівкових операцій за картками (94,5 млрд. злотих) був більшим за обсяг готівкових операцій (93 млрд. злотих).

«У найближчі роки об'єм безготівкових операцій дедалі більше буде перевищувати суму розрахунку готівкою. Це буде наслідком суттєвої зміни купівельних звичок під час пандемії» , - вважає Ярослав Садовський, головний аналітик Expander.

Він зазначає, що значення інтернет-покупок зростає на відміну від розрахунків в традиційних магазинах. Крім того, кількість платіжних терміналів швидко зростає, їх уже трохи більше 1 мільйона (за чотири роки їх кількість подвоїлася).

- Отже, навіть якщо хтось купує в традиційному магазині, переважна більшість покупців розраховується безготівково. Готівка буде втрачати своє значення ще й тому, що вона однозначно програє картці з точки зору зручності оплати. Також не буде проблем із видачею решти та обміном купюр великих номіналів на менші, - каже Садовський.

Торгівля в інтернеті зростає

Продажі все більше переходять в простори Інтернету. Навіть якщо пандемія закінчиться через деякий час, звички залишаться. Люди, які отримують позитивний досвід покупок в Інтернеті, продовжуватимуть купувати навіть після закінчення пандемії. Зростаючий масштаб робить електронні покупки, доставку та можливий кешбек більш зручними та дешевшими способами закупівель, вважають аналітики.

Як зазначає польське видання «Rzeczpospolita», побоювання щодо ризику заразитися у відділенні банку або на шляху до нього призводять до швидшого перенесення продажів та розрахунків в Інтернет. Банки все частіше надають майже всі функції в режимі онлайн.

ІА "Вголос": НОВИНИ