Вже незабаром, а саме 25 грудня 2020 року у Польщі святкуватимуть Боже Народження (католицьке Різдво), а 1 січня 2021 – відзначатимуть Новий рік. Проте польський уряд оголосив щось на зразок національного карантину. Штрафи досить значні: 500 або навіть 1 тисяча злотих від поліції і до 30 тисяч злотих від державної санітарно-епідеміологічної служби.

Різдво закликають провести відповідно до санітарних правил: обов’язкові маски в громадських місцях. А 28 грудня 2020 року з’являться нові заборони та розпорядження щодо заборони руху у Польщі протягом усієї новорічної ночі.

Локдаун у Польщі, з повторним закриттям готелів, гірськолижних схилів та торгових центрів, планується з 28 грудня по 17 січня. Уряд обґрунтовує це ризиком третьої хвилі пандемії коронавірусу, пише інтернет-видання Rzeczpospolita.

Розпорядження польського уряду. Що заборонено?

Усі гірськолижні траси, готелі (в основному для всіх, крім медиків), торгові центри (крім аптек та центрів послуг) будуть закриті.

Спочатку було оголошено, що в новорічну ніч буде комендантська година, а разом із нею і заборона на переміщення від 19 години 31 грудня до 6 ранку 1 січня 2021 року. «Можливими будуть окремі випадки, такі як відвідування аптеки або повернення з чергування на роботу чи виїзд на роботу», - інформує міністр охорони здоров’я Адам Недзельський. Також він зазначив, що допускається перебування ще п’яти осіб з іншої сім’ї.

А це означає, що якщо у будинку, наприклад, на території Мазурії або в горах буде сім’я і ще до п’яти гостей - так можна проводити Новий рік. У випадку такої новорічної ночі можна буде вийти перед будинком (дачею) і навіть запустити феєрверки. Також дозволено, дотримуючись правил, орендувати будинок у когось - навіть незнайомого - для своїх близьких.

Також буде заборонена експлуатація басейнів, аквапарків, тренажерних залів, клубів та фітнес-центрів - за винятком тих, що працюють в суб’єктах, які здійснюють медичну діяльність і призначені для пацієнтів, або надаються гравцям національної збірної польських спортивних асоціацій.

Заборона також поширюватиметься на: парки розваг, квест-кімнати, клуби танців та інші види розваг чи відпочинку, які організовують в закритих приміщеннях.

Положення також має на меті обмежити спортивні змагання та заходи, окрім професійних видів спорту, що проводяться відповідною польською спортивною асоціацією.

Для кого буде обов'язковим каратин?

Ще одна важлива інформація для іноземців і тих, хто повертається з-за кордону: в проекті зазначено, що планується запровадити карантин для «осіб, які перетинають державний кордон також з країн, що входять до Шенгенської зони». З повідомлення міністра охорони здоров’я стало відомо, що обов’язок 10-денного карантину поширюватиметься на пасажирів, які їдуть до Польщі організованим транспортом - наприклад, літаком чи автобусом. А тим, хто перетинає кордон на власному автомобілі, не доведеться потрапляти на карантин.

«Уряд використовує епідемію, щоб перевірити, наскільки далеко вона може зайти у порушенні наших прав. Як на виборах, і на демонстраціях. Час особливий і вимагає підзвітності, що не означає допустити беззаконня. Свободи пересування можна позбавити лише введенням надзвичайного стану, - вважає Радослав Башук, польський адвокат.  - Державні нормативні акти видаються на підставі закону про запобігання та протидії інфекціям та інфекційним захворюванням. Стан епідемії не є надзвичайною ситуацією. Уряд може лише накласти «тимчасове обмеження на певний спосіб пересування». І це не наказ і не заборона. Закон не надає уряду права вводити заборону на переміщення, що була б оголошеною урядом новорічною «комендантською годиною». Положення з такою забороною було б узурпацією уряду».

Раніше Вголос повідомляв, що

польські залізниці хочуть з’єднати Варшаву з Брюсселем

Влада Іспанії раптово вирішила закрити для туристів Канарські острови 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ