Протягом останнього місяця жителям кількох поморських комун доводиться мати справу не тільки з коронавірусом та пов'язаними з ним обмеженнями. До цього додається вірус пташиного грипу (H5N8), який з'явився на узбережжі Балтійського моря з середини лютого. Про це повідомляють польські медіа.

Проблема, з якою стикнулася місцева влада 12 лютого, коли у містечку Пуцьк (на північ від Гдині) були знайдені перші три лебеді-шипуни, заражені H5N8, починає мучити майже всю провінцію. Відповідно до розпорядження воєводи Даріуша Дреліха, на повіти Пуцьк та Єгеровський, а також міста Гдиня, Сопот та Гданськ застосовувались нові санітарні правила.

На щастя, для більшості жителів, більшість обмежень стосуються гусей та птахівників. З точки зору жителів та гостей регіону, найбільш помітними знаками будуть попереджувальні знаки по всій території з написом: «Увага! Високопатогенний пташиний грип. Площа ризику “.

Півтисячі загиблих лебедів

Близько півтисячі птахів, переважно лебедів, були знайдені мертвими на поморських пляжах і полях з початку лютого. Муніципальна та повітова влада намагаються очистити пляжі затоки Пуцька та їх околиць. Вони також закликають не наближатися до мертвих або ослаблених птахів. Пташиний грип у цій формі нешкідливий для людини, але людина може бути його носієм. А історія коронавірусу також вчить, що неконтрольований стрибок вірусу від тварин до людей може статися у будь-який час.

Мертвих птахів перевіряють у лабораторії на наявність H5N8. В рамках заходів, спрямованих на безпечний збір мертвих птахів відповідними службами.

Полеглих птахів прибирала також Добровольча пожежна частина. У повітах Пуцьк та Вейгерово - відповідно до приписів, виданих повітовими ветеринарами - були введені додаткові обмеження.

У Пуцькому повіті вживають негайні заходи і відстежують ситуацію. Староста Пуцька Ярослав Бялк висловив усім службам подяку.

Фото Наталії Колісніченко.

ІА "Вголос": НОВИНИ