Чимало поляків прагнуть уникнути масок та приховати свою діяльність від поліцейських, які стежать за дотриманням епідемічних заходів. Навіть поліцейські перевірки не завжди допомагають. Водночас експерти попереджають про критичний момент пандемії коронавірусу. Про це пишуть польські медіа.

З кінця листопада минулого року навіть у Кодекс про дрібні правопорушення введено покарання за невиконання наказу закривати рот і ніс. Вони легальні, - пояснює професор Ришард Стефанський з Університету Лазарського. Справи, від яких суди відмовляються сьогодні, стосуються перших місяців блокування, коли зобов’язання було включено до норми.

“Жарти закінчені, епідемія в Польщі має такі масштаби, що якщо ми не будемо поводитися як серйозні, розумні, дорослі люди, ми помремо” - попереджає професор Марчин Чех, колишній заступник міністра охорони здоров'я.

Доктор Пьотр Шиманський, експерт із групи моделювання епідемій MOCOS, що базується у Вроцлаві, також говорить, що Польща перебуває у критичному моменті. - Попереду щонайменше два тижні зростання захворювань  і лише через тиждень після Великодня (4 квітня ) пандемія піде на спад. Але це залежить від того, чи будуть поляки поводитися обережно. Однак це, швидше за все, не відбудеться.

Попри невтішні прогнози уряд запровадив нові обмеження по всій країні з суботи, 27 березня. Щоправда, поляки їх ігнорують. У перукарнях та салонах краси співробітники заклеюють вікна, щоб ускладнити огляд всередині. Працюють ресторани та бари. Щоб зберегти видимість законності, перед входом гості заповнюють декларацію, в якій повідомляють про свою присутність на ... «партійному засіданні», оскільки вони виключені із санітарного режиму.

Велика група тих, кого відправляють на карантин, залишають свої домівки, щоб піти за покупками, а телефони залишають вдома, щоб їх не відстежувала поліція.

Як повідомляє видання «Rzeczpospolita», ще один спосіб потрапляння коронавірусу у Польщу - туристичні мандри самих поляків. Міністерство закордонних справ закликає уникати закордонних поїздок, літаки до таких країн, як Домініканська Республіка, Занзібар, Єгипет та Мексика заповнені до останнього місця. І у зв’язку з прийдешніми святами нічого не зміниться. Велика Британія розібралася з проблемою. Там був введений штраф у розмірі 5000 фунтів за туристичну подорож. Чи буде так у Польщі? Міністр охорони здоров'я відповідає, що наразі це питання не розглядається. Але він додає, що будь-які подальші кроки залежать від епідемічної ситуації. У понеділок, 29 березня, Міністерство охорони здоров'я повідомило про 16 965 нових інфекцій, що є результатом меншої кількості тестів, проведених за вихідні - лише 54 000, тоді як минулого тижня їх кількість досягла 100 000.

Кількість зайнятих кисневих апаратів постійно збільшується. Ними користуються майже 3 тисячі. хворих. Вільними у Польщі залишилось всього 788 безкоштовних приладів.

Фото з «Rzeczpospolita»

Вголос писав про коронавірус у Німеччині

Карантин у Німеччині можуть послабити тільки після Великодня - 18 квітня

 

ІА "Вголос": НОВИНИ