«Польські засоби масової інформації опинилися в чужих руках, у дуже міцних німецьких руках; і ці німецькі ЗМІ стали дуже активними під час виборів місцевого самоврядування, — заявив прем'єр-міністр Матеуш Моравецький в інтерв'ю телеканалу TV Republika, пише агенція TVP-info.

Глава уряду зазначив, що це йому нагадує «дитячу хворобу» Третьої республіки, коли поляків змусили повірити, що капітал не має національності і немає різниці, хто ж його власником.

«ЗМІ продали. Ми багато втратили від цього, адже м'який вплив або м'яку силу, як і жорстку, здійснюють саме через засоби масової інформації, — зазначив Моравецький. — Зараз наші медіа опинилися в чужих руках, переважно у німецьких руках. І ці німецькі ЗМІ були дуже активними на останніх місцевих виборах.

Прем'єр-міністр нагадав випадок, коли американці хотіли придбати один із німецьких часописів, не найбільший, то в Німеччині здійнявся «гігантський соціальний протест» й американці були змушені відмовитися від свого наміру.

«У Німеччині впевнені, що їхня преса має бути в їхніх руках, а в Польщі вони скупили всі основні польські ЗМІ», — поскаржився він.

Глава уряду також нагадав про лист Марка Декана, керівника німецько-швейцарської медіа-компанії Ringier Axel Springer, в якому той у березні 2017 року інструктував своїх підлеглих журналістів, як вони мають оцінювати польську владу.

«Насправді ми німців не дуже турбуємо, але, на жаль, німецькі ЗМІ реально впливають на польську реальність. А нам потрібен інформаційний суверенітет», — закликав він.

ІА "Вголос": НОВИНИ