Польське товариство охорони військових могил висловило занепокоєння у зв’язку з інцидентами, що трапилися на території Меморіалу польських поховань, що є частиною Личаківського кладовища. Товариство зазначило, що не потрібно використовувати польський цвинтар із політичною метою, адже він є місцем молитви, повідомляє «Главком».

«Ми є для того, аби доглядати за цим місцем і ми з обуренням стверджуємо, що іноді воно стає місцем політичних демонстрацій, що неприпустимо. Це обурює нас, оскільки ми розвиваємо взаємини з українським суспільством, багато у чому нам вдається домовитися, а така витівка молодиків, які не зовсім розуміють те, що роблять, дуже шкодить цьому», — заявив голова товариства Януш Баліцький.

В оприлюдненій заяві Польське товариство охорони військових могил засудило вчинок трьох студентів із Польщі, котрі намагалися запалити фаєри на польських похованнях.

«Польське товариство охорони військових могил зі стурбованістю дивиться на невідповідну інколи поведінку осіб, котрі відвідують кладовище польських поховань, що ганьбить повагу та значення цього місця для польської й української національної пам’яті. Така поведінка — це будь-які спроби використання меморіалу для конкретних, політичних або ідеологічних цілей», — інформує організація.

У товаристві наголосили, що кладовище — це місце молитви й єднання між народами Польщі й України.

«Ми хочемо, аби після 100 років від смерті похованих тут кладовище надалі було місцем роздумів над минулим і значенням, яке має мир, співпраця і порозуміння між сусідніми народами», — наголосили у Польському товаристві охорони військових могил у Львові.

ІА "Вголос": НОВИНИ