Для виявлення втрат опалення поляки використовують тепловізори, що визначають місця втрат тепла. Зображення з тепловізійної камери покаже, куди тепло виходить з будинку. Про такі способи зекономити втрати енергоносіїв пишуть польські медіа.

Термовізія - це простий спосіб оцінки стану теплоізоляції в будівлях. За допомогою таких безкоштовних обстежень мерії польських міст намагаються допомогти мешканцям багатоквартирних будинків і будинків приватних зекономити витрати на опалення взимку. Використовують тепловізійну камеру.

У Познані така акція  під гаслом «Зігрівайся» проводиться вже десять років поспіль. За цей час було протестовано понад 5,2 тисячі багатоквартирних будинків та понад 200 приватних будинків.

Жителі столиці Великопольщі  (Познані) можуть подати заявку на цьогорічне обстеження. Планується перевірити 350 одноквартирних будинків та щонайменше 10 будинків приватних, що опалюються вугіллям. Йдеться про центр міста, райони Вільде, Єжице та Лазаря. Кожне дослідження закінчуватиметься звітом, який буде надіслано власникам будинків або орендарям протягом місяця.

 Основна увага тепловізорів на вікна і двері

Схожі дослідження на втрати тепла проводяться також у польській Гдині. Тут уже обстежено 470 будівель у різних районах. Цього сезону, що почався під гаслом - «Термовізії, або як підтягнути домашній бюджет», мешканці ще 120 помешкань отримають тепловізійні зображення.

 Завдяки таким обстеженням можна буде не тільки зменшити рахунки за опалення, а й зменшити викиди вуглекислого газу. Адже додатково до тесту теплової візуалізації також перевіряються умови приміщення, в тому числі вологість та рівень викидів вуглекислого газу.

Торік, після схожих досліджень у Гдині найчастіше рекомендували герметизувати вікна та двері. Водночас майже 60 відсотків мешканців заявили про готовність утеплити свої приміщення.

 Червоні плями витоку тепла

 Знаючи, де будівля втрачає тепло, власник може запланувати термомодернізацію - утеплення, герметизацію або заміну вікон та дверей, встановлення ролет або заміну радіаторів.

Мерія містечка Легіоново, що під Варшавою, також проводить періодичні дослідження тепловізійних зображень. Окрім того влада також прописує детальні рекомендації, які повинен зробити власник будинку для зменшення втрат тепла. Рекомендації доповнюють фотографіями, де червоний колір чітко вказує на витоки тепла.

 Як зазначає польська газета «Rzeczpospolita», для термовізійних тестів потрібні відповідні погодні умови - мало сонячного світла до і під час тесту, температура не вище +3 градусів, без опадів. Різниця температур між приміщенням та навколишнім середовищем повинна перевищувати 15 градусів.

Вголос писав раніше про новини з Польщі

Як поляки готуються до свят: що можна і що буде заборонено на Різдво і Новий рік

ІА "Вголос": НОВИНИ