У США на 90-му році життя помер Маррі Гелл-Ман, лауреат Нобелівської премії з фізики. Про це повідомили в незалежному дослідницькому центрі Інституту Санта-Фе (SFI), одним зі засновників якого був науковець.

«Зі сумом хочемо повідомити вам про смерть нобелівського лауреата Маррі Гелл-Мана, одного з найвидатніших фізиків XX століття — піонера, співзасновника SFI, провидця кварка. Ти надихнув багатьох, Маррі. Нам буде тебе не вистачати», — написали науковці у Twitter.

Маррі Гелл-Ман народився в родині емігрантів із Чернівців. У дитинстві був вундеркіндом. Навчався в Єльському університеті, в який вступив у 15 років, та в Массачусетському технологічному інституті.

Вчений працював в Іллінойському університеті в Урбана-Чампейн із 1951-го по 1953 рік. Був асоційованим професором у Колумбійському університеті, а також професором у Каліфорнійському технологічному інституті.

Нобелівську премію з фізики отримав 1969 року за відкриття, пов’язані з класифікацією елементарних часток та їхніх взаємодій. Саме він відкрив кварки, взявши це слово з роману «Поминки за Фіннеганом» Джеймса Джойса.

Професор Гелл-Манн входив до складу Національної академії наук США, Американського філософського товариства та Лондонського королівського товариства. 1984-го разом із іншими фізиками заснував Інститут Санта-Фе.

Як повідомляв «Вголос», Нобелівську премію в галузі фізики за 2018 рік отримали Артур Ешкін (США), а також Жерар Муру (Франція) та Донна Стрикланд (Канада) — за значні відкриття в галузі фізики лазерів.

ІА "Вголос": НОВИНИ