Про це повідомив «Інтерфакс» з посиланням на його друзів. 

«Сьогодні помер наш Алік Єсенін», - розповіли друзі дисидента, не вдаючись у подробиці. Що стало причиною його смерті і де пройдуть похорони Єсеніна-Вольпина, поки невідомо.

Олександр Єсенін-Вольпін народився в 1924 році в Ленінграді. Його батьком став поет Сергій Єсенін, який покінчив життя самогубством, коли синові було півтора року. Його матір'ю була поетеса і перекладач Надія Вольпіна, яка дружила з Єсеніним, однак вони не були одружені.

У 1933 році Єсенін-Вольпін разом з матір'ю переїхав до Москви. У 1946 році він з відзнакою закінчив механіко-математичний факультет МГУ. Через три роки захистив кандидатську дисертацію.

У 1949 році Єсенін-Вольпін вперше потрапив до психіатричної лікарні «за антирадянську поезію» - він читав свої вірші в колі друзів. Через рік його вислали в Казахстан на п'ять років, проте в 1953 році амністували. Через шість років Єсеніна-Вольпина знову відправили в психіатричну клініку, де він провів два роки.

У 1965 році Єсенін Вольпин разом з фізиком Валерієм Нікольським, художником Юрієм Титовим і його дружиною Оленою Стривай організував першу післявоєнну акцію протесту. На Пушкінську площу в Москві вийшли близько 200 осіб, які зажадали поважати радянську Конституцію і організувати голосний суд над письменниками Андрієм Синявським і Юлієм Даніелем.

ІА "Вголос": НОВИНИ