У Миколаївському районному суді триває розгляд справи щодо смерті 12-річного тернополянина Ромчика Кулака. Чотири роки тому дитина померла у медзакладі. Зараз у суді розпочали заслуховувати обвинувачених лікарів Жидачівської лікарні. Це  інфекціоністка Ганна Чущак та хірург Юрій Михальчук.

 

 

 Трохи історії

 12-річний Ромчик Кулак помер у червні 2017-го року. Юний тернополянин відпочивав на літніх канікулах у бабусі на Жидачівщині, коли раптово відчув різкий біль у животі.

Дитину госпіталізували до районної лікарні, де близько 12 годин медики не могли встановити правильний діагноз. Коли відвезли його до львівського ОХМАТДИТу, було вже пізно. Лікарі не змогли врятували життя хлопчика. А батьки розпочали важкий і довгий шлях до справедливості, щоб винні таки понесли покарання за смерть дитини.

Днями у Миколаївському  районному суді  врешті почала допитувати обвинувачених. На лаві підсудних медики Жидачівської лікарні - інфекціоністка Ганна Чущак та хіруруг Юрій Михальчук. Лікарську недбалість цих медиків підтвердили три комісії: обласного департаменту, МОЗ та судово-медична експертиза.

Їм вручили підозру, бо вони лікували дитину у дорослому інфекційному відділенні від гастриту та теплового удару, хоча в Ромчика був заворот кишківника. Коли маленького пацієнта привезли до ОХМАТДИТу у Львів, медики навіть після операції вже не могли врятувати дитину. Хоч ця недуга - несмертельна, але через втрачений час саме у стінах Жидачівської лікарні і сталося лихо.

 «Я нічого не робила»

 На судовому засіданні встигли допитати тільки одного з двох обвинувачених – інфекціоністу Ганну Чущак. Процес тривав близько трьох годин. Жінка губилася у свідченнях. Суддя запитав Ганну Чущак, як вона діяла, коли Ромчик сказав, що погано почувається. Лікарка відповіла: «Я нічого не робила!»

Батько Ромчика, Володимир Кулак, переживає, чи встигнуть покарати винних. Адже судові засідання постійно затягують та переносять. В Україні, згідно із чинним законодавством, термін давності злочину спливає через 5 років, тобто у Володимира залишився тільки рік, аби встановити справедливість. Чоловік  підозрює, що винні у смерті сина спеціально затягують час, аби уникнути покарання.

«Сьогодні ми почули, який хаос був у лікарні»

 «Постійні зловживання і затягування. Вони запізнилися на пів години. Адвокат одного з обвинувачених відлучився на інше засідання. Все, що ми почули, - суцільний потік брехні із дрібками правди. Це також ще раз підтвердило, що у лікарні був хаос. Питаєш «Хто лікував?» Відповідають:  «Лікуючий лікар!». Ніхто не знає, хто був лікуючий лікар. Кажуть, а той медик приходив давав те, а той - давав те. Але системно - там ніякого алгоритму дій не було. Моя дитина не мала шансів вижити в такому хаосі, - розповідає батько Ромчика Володимир Кулак.

Наступне судове засідання відбудеться 5 серпня. Тоді допитуватимуть іншого обвинуваченого - хірурга Юрія Михальчука.

 P.S. Більше деталей дивіться сьогодні, 25 червня, о 19:00 у програмі «Підсумки. Наживо» (щоп’ятниці на телеканалі NTA)

ІА "Вголос": НОВИНИ