У світі все частіше почали критикувати діяльність Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Про це пише  The Wall Street Journal.

Зазначається, що під час пандемії коронавірусу суспільство потребує компетентну організацію, яка могла б забезпечити надійне консультування у сфері охорони здоров'я та оперативно координувати відповідні заходи на міжнародні спалахи захворювань.

Тож багато хто вважає, що у ВООЗ необхідно провести кардинальні реформи.

Повідомляється, що на початку епідемії організація більше зважала на політичні аспекти, а ніж на об'єктивну реакцію суспільної системи охорони здоров'я.

Зокрема йдеться про рішення виступити проти ранніх заборон на поїздки й відкласти оголошення  про «надзвичайну ситуацію в області суспільної системи охорони здоров'я, що має міжнародне значення».

Крім того, повідомляється, що ВООЗ не вимагали від Китаю, який карав тих, хто розповідав про ситуацію з коронавірусом, надання об'єктивних та своєчасних даних щодо епідемії.

Тож відзначається, що протягом останнього десятиліття ВООЗ не приділяла достатньої уваги виконанню свої основних завдань, при цьому «дарма витрачала гроші на підтримку державної охорони здоров'я та війну з тютюновими компаніями».

Видання The New York Times опублікувало заяву старшого наукового співробітника Центру безпеки охорони здоров'я ім. Джона Хопкінса, доктора Амеша Адалжа, який стверджує, що є всі підстави для критики ВООЗ.

Зокрема він підмітив, що деякі держави- члени мають занадто великий вплив на організацію, а після спалаху Еболи регіональні офіси не мали достатньо повноважень для оперативного реагування на надзвичайні ситуації.

До того ж повідомляється, що у ВООЗ занадто пізно приймали ті рішення, які допомогли б стабілізувати ситуацію на ранніх етапах.

Зокрема йдеться про те, що ВООЗ не наважилося оголосити надзвичайну ситуацію  у світі, незважаючи  на те, що вірус уже виявили за межами Китаю.

Нагадаємо, що тоді представники ВООЗ стверджували, що надзвичайна ситуація у зв'язку з коронавірусом є лише у Китаї, але вона не має глобального характеру.

Варто зауважити, що попри один з головних принципів роботи ВООЗ - координування заходів у відповідь на епідемію в усьому світі, наразі стали помітні усі недоліки глобальної солідарності у боротьбі з пандемією.

Британське видання The Guardian нагадало про жорстку критику діяльності ВООЗ у 2013-2015 роках, коли в певних регіонах світу спалахнула епідемія Еболи.

Тоді відзначали, що ВООЗ «надзвичайно повільно відреагувала на спалах Еболи в віддаленій лісовій частині Гвінеї, де кордони з Сьєрра-Леоне і Ліберією».

Також організацію звинувачували у тому, що до того часу як вона почала діяти, Ебола була виявлена у великих містах.

У статті йдеться, що «наслідки для ВООЗ були серйозними і підірвали її авторитет».

У The Australian повідомляється, що скорочення фінансування ВООЗ є цілком ймовірним.

Зазначається, що прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон вирішив  не заморожувати 53 млн доларів внеску країни, проте з «розумінням та симпатією» відреагував на критику  президента США Дональда Трампа щодо діяльності ВООЗ.

Як писав «Вголос»,  “Ми перебуваємо посеред бурі”: у ВООЗ зробили важливу заяву щодо боротьби з коронавірусом в Європі.

ІА "Вголос": НОВИНИ