Журналіст Юрій Бутусов прокоментував справу проти себе, яку відкрило Державне бюро розслідувань. Журналіст переконаний, що її було відкрито за вказівкою президента Володимира Зеленського.

В ефірі телеканалу Україна 24 він заявив, що «це очевидне використання влади для утисків свободи слова».

«ДБР написало, що проти мене порушується кримінальна справа. Потім вони виправилися, сказали, що справа за фактом, але в ній один фігурант — я. І справа порушена за статтею 437 Кримінального кодексу — розв’язання, ведення агресивної війни. Тобто війну розв’язав я. Виявляється, ДБР шукатиме докази і, можливо, кине мене за ґрати, тому що, на думку ДБР, саме я розв’язав війну на Донбасі, і через мене вона ведеться. Питання лише, хто агресор», — сказав він.

Бутусов переконаний, що справу було відкрито за вказівкою президента Володимира Зеленського.

«Можу сказати, що після пресконференції за вказівкою безпосередньо президента Зеленського з численними порушеннями законодавства проти мене відкрили цю божевільну незаконну кримінальну справу, яка суперечить законам України. Я хочу зазначити, що в.о. голови ДБР Сухачов провалив іспит на знання законодавства, коли подавався на конкурс, це офіційна інформація. Вони його призначили відразу на керівну посаду. Це все, звичайно, робилося на замовлення. Я можу сказати одне: у нас в Україні робиться впорядкований хаос, керований хаос. На жаль, він керується з Кремля», — наголосив журналіст.

Він також пояснив, чому вважає, що українська влада управляється із Москви.

«ДБР відкрило справу проти мене, але за вісім років війни за цією статтею не порушено справу проти Володимира Путіна. Вам може це здаватися анекдотом, але президент Росії, який наказав стріляти по українцях і ввести сюди війська, за цією статтею не проходить, а проходжу я, український журналіст. Я думаю, це найкраща відповідь, щоб усі зрозуміли, хто керує діями нашої влади», — додав Бутусов.

Напередодні ДБР розпочало кримінальне провадження за фактом публікації журналістом Юрієм Бутусовим відео зі пострілами з гаубиці. Пізніше у Бюро уточнили, що кримінальне провадження розпочато не проти Бутусова, а за вказаним у його публікації фактом. Зокрема, предметом розслідування є встановлення обставин, хто і за яких умов допустив цивільну особу до зброї.

27 листопада Бутусов опублікував відео, за його словами, зняте «дуже давно» на тренуваннях підрозділів територіальної оборони одного з регіонів України «у суворій відповідності до чинних конвенцій та заборон».

У п’ятницю, 26 листопада, під час пресмарафону журналіст Юрій Бутусов запитав Зеленського про скандальне призначення Руслана Демченка першим заступником секретаря РНБО та причини провалів низки спецоперацій ГУР МО.

У відповідь Зеленський нагадав, що Демченко працював не лише за Януковича, а й у команді Петра Порошенка.

Зеленський дорікнув Бутусову за те, що він першим оприлюднив відео удару безпілотника Bayraktar за позиціями російських бойовиків на Донбасі, через що глава держави, за його словами, тепер змушений коментувати цю тему у розмовах зі світовими лідерами. Президент також заявив, що Бутусов працював на олігарха Ігоря Коломойського.

Розмова Володимира Зеленського з Юрієм Бутусовим завершилася емоційною суперечкою.

Як повідомляв «Вголос», у Державному бюро розслідувань заявили, що будуть перевіряти законність дій журналіста Юрія Бутусова на відео, яке журналіст виклав на своїй сторінці у Facebook.раніше

ІА "Вголос": НОВИНИ