В Україні вже більше місяця можна оформляти пенсії онлайн. «Пенсію в один клік» отримали вже більше тисячі українців. Однак без виплат можуть залишитися сотні тисяч фізичних осіб-підприємців. 

Про це повідомляє Сегодня.

Зазначається, що зараз фізичні підприємці платять єдиний податок у розмірі 918 гривень станом на жовтень-2019. Саме цей податок і спрощує право на пенсію. 

Для оформлення виплат потрібен стаж, який сьогодні має складати 26 років. Проте вимоги щодо отримання соцвиплат поступово посилюються, і до 2028 року для виходу на пенсію знадобиться вже 35 років трудового стажу. Для ФОПів це може стати великою проблемою. 

Часто у Пенсійному фонді України може просто не бути відомостей про сплату податків за 90-і роки, а тому більшість підприємців пенсійного або передпенсійного віку скаржаться на відсутність пенсії.

При цьому документи можуть бути втрачені, а деякі архіви і зовсім згоріли.

З 90-х років часто база даних губилася в податкових. І якщо в обласних центрах ситуація ще більш-менш, то в районних - взагалі катастрофічна.

Повідомляється, що з кожним роком ФОПів, які не можуть вийти на пенсію, стає все більше. Зараз це люди, які починали працювати в 90-х. Тоді бізнес відкривали 25-30-річні, і переважно через безвихідь - роботи не було, заводи, фабрики закривалися. Зовсім скоро їм виповниться 60 років.

Підприємці зазначають, що у разі, якщо їхні декларації про сплату внесків державі не знайдуть, то їм відмовлять у пенсії.

Критична маса таких ФОПів може загрожувати соціальним вибухом. Тоді вони планують мітингувати.

У Пенсійному фонді, в який підприємці і повинні подавати звітність, заявляють, що всі документи надійно зберігаються. У разі ж втрати підприємці повинні були їх зберігати також, тому справедливість все розставить на свої місця.

Підприємці обурюються такими поясненнями, адже вони запевняють, що їх ніхто не попереджав про зберігання документації для Пенсійного фонду.

Ще один варіант, який пропонують підприємцям передпенсійного віку - стаж, якого не вистачає, можна докупити. Офіційно заплатити мінімальні внески - ЄСВ - один місяць зараз - це 918 гривень. Тобто тільки рік обійдеться в 11 000 гривень. Однак, якщо не вистачає стажу 10 років і більше, потрібно буде заплатити неосяжну суму. Тобто право на мінімальну пенсію може коштувати дуже дорого. 

Нагадаємо, пенсіонери вважають, що для нормального рівня життя їм вистачало б 11 тисяч гривень. Це майже в чотири рази більше, ніж розмір пенсії зараз.

ІА "Вголос": НОВИНИ