Лінійка Pro Max завжди виступала роллю флагмана в кожному поколінні, що буквально диктує правила того, як має виглядати потужний смартфон, тим самим задаючи тренди для всієї індустрії. І оскільки нещодавно вийшов айфон 16 Про Макс, слід порівняти його з представником минулого покоління, щоб зрозуміти, а наскільки масштабними стали зміни цього разу.

Основні зміни iPhone 16 Pro Max та iPhone 15 Pro Max

Якщо проводити паралелі між актуальним та попереднім поколінням, слід зазначити такі нововведення:
1.    Дисплей. Діагональ екрану iPhone 16 Pro Max становить 6,9 дюйми, що робить його найбільшим з існуючих айфонів. У моделі iPhone 15 Pro Max розміри дисплея становлять скромні за мірками оновлення 6,7 дюйми.
2.    Камера. Крім апгрейду основної камери до 48 МП, до 15 покоління Pro Max був доданий 120 мм об'єктив з 5-кратним оптичним зумом. Нова модель обзавелася додатковою ширококутною камерою на 48 МП та можливістю групувати 4 пікселі в 1 кластер для покращення чутливості камери.
3.    Чіп. За продуктивність у нового девайса відповідає очікуваний чіп А18 Pro, який, як показали тести, швидше за чіп A17 Pro у 15 Про Макс на 10%. Їх ріднить виробничий 3-нм техпроцес.

Неважко помітити, що нехай зміни між поколіннями і мають точковий характер, деякі нововведення все ж таки не можна не зауважити. А в певних аспектах, про які йтиметься далі, різниця і зовсім разюча.

Оновлення кнопок на корпусі iPhone 16 Pro Max
Під час виходу iPhone 15 Pro/Pro Max однією з особливостей, що найбільш обговорюються, стала наявність на корпусі кнопки Action. Це значно розширювало користувальницьку кастомізацію функцій девайсу під себе, оскільки на клавішу можна було навісити включення камери, ліхтарика, початок запису голосових нотаток і не тільки.

Вихід iPhone 16, у якого вся лінійка була укомплектована аналогічною клавішею, показав, що обкатка нововведення пройшла успішно. Цього разу функціонал був доповнений цікавішою кнопкою, а саме Camera Control. Про доцільність її наявності вже точаться дискусії, але поговорити про таке нововведення таки варто.

Apple неодноразово робили особливий акцент на айфонах, як пристроях, що ідеально підходять для якісної та ефектної мобільної фотографією. Модулі камери регулярно обзаводились додатковими камерами та новими технологіями стабілізацією. Новим кроком у цьому напрямку стала наявність спеціальної кнопки для взаємодії з камерою. Легке натискання по ній запускає програму камери, а повторне натискання робить знімок. Затискання клавіші автоматично запускає запис відео, а наявність трекпада дозволяє перемикатися між тонами, фільтрами, експозицією та іншими налаштуваннями.

Подібне нововведення покликане насамперед зацікавити контент-мейкерів, якими важливо легко фіксувати реальність на фото та відео. Втім, звичайним користувачам це теж припаде до смаку.

ІА "Вголос": НОВИНИ