Про це заявив речник президента Польщі Марек Магеровський, повідомляє Wpolityce.pl.

«Президенти також підкреслили значення «дорожньої карти» примирення й ініціативи, що стосується створення інституції, яка вшановуватиме позитивних героїв спільної історії», - сказав Магеровський.

За його словами, президенти обговорили історичну політику.

«Вони погодилися, що потрібно докласти зусиль, аби відзначення історичних подій підтримувало процес добросусідської співпраці і примирення, а не викликали занепокоєння, а також що потрібно діяти спільно щодо гідного вшанування історичних подій», - підкреслив речник Дуди.

Раніше прес-служба Президента України поінформувала, що під час розмови глав двох держав було домовлено про координацію кроків з легалізації усіх місць поховань - як українських на території Польщі, так і польських в Україні, з метою забезпечення їм належної опіки на державному рівні відповідно до двосторонньої угоди про збереження місць пам'яті.

У контексті вшанування 70-ї річниці операції «Вісла» Президент України висловив сподівання на незмінність позиції польського керівництва щодо рішучого засудження цього злочину комуністичного режиму, в результаті якого 140 тисяч українців були примусово виселені зі своїх домівок. Глава держави також засудив інцидент з демонтажем українського пам'ятника в селі Грушовичі поблизу Перемишля 26 квітня цього року. Він наголосив на неприйнятності спаплюження державних символів України та зазначив, що це потребуватиме реакції польського керівництва.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ