Президент України Петро Порошенко нагородив заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза державними нагородами.

Як передає УНІАН, церемонія відбулася в Адміністрації президента. Відповідні укази зачитав глава АП Ігор Райнін.

Так, за громадянську мужність і незламність духу, виявлені в відстоюванні державності України, ідеалів свободи та конституційних прав людини орденом «За заслуги ІІ ступеня» нагороджено Умерова. Чийгоза нагороджено орденом «За заслуги ІІІ ступеня».

Нагадаємо, літак із заступниками голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеровим й Ахтемом Чийгозом сьогодні прибув до Києва із Туреччини.

25 жовтня російська влада передала Туреччині Умерова й Чийгоза, засуджених «судами» в анексованому Росією Криму. Вони мали прибути до Києва 26 жовтня, однак потім їх приліт перенесли.

«Суди» в  Криму оголосили вироки Чийгозу й Умерову у вересні 2017 року. Чийгоза засудили до восьми років позбавлення волі за звинуваченням в «організації масових заворушень» у лютому 2014 року.  

Умерова засудили до двох років колонії-поселення, а також заборонили на два роки займатися публічною діяльністю й виступати в ЗМІ. Його звинувачували в публічних закликах до сепаратизму.

ІА "Вголос": НОВИНИ