Днями у виборчому штабі Петра Порошенка заявили, що за п'ять років президентства він пожертвував на благодійні потреби понад 1,2 мільярди гривень. З них 550 млн грн — на потреби армії.

Президент також повідомив, що його зарплата як глави держави становить всього 28 тисяч гривень. А, мовляв, багато суддів, слідчих та інших посадовців мають у рази вищі заробітні плати, ніж він на своїй посаді. І взагалі: на посаді Президента він… збіднів.

Водночас, як свідчать відкриті джерела, лише за перші два місяці 2019 року Порошенко отримав 856 млн гривень доходу. А 2018-го за неповний рік його доходи порівняно з 2017 роком зросли аж у вісім разів.

Яких ще «міфічних» заяв (на кшталт «відрубаних рук» корупціонерів) можна очікувати від чинного Президента і чи не зіграють вони з ним злий жарт? І що при цьому ще тримають у рукаві його конкуренти?

Про це «Вголос» поцікавився у директора Інституту трансформації суспільства Олега Соскіна, політолога Петра Олещука та політтехнолога Дениса Богуша.

Чому саме зараз команда Президента вирішила пропіарити його благодійність?

Петро Олещук:

Цю тезу закинули в маси не просто так, а саме у контексті скандалу в «оборонці». Вочевидь, вони хочуть «перебити» шум нещодавніх гучних розслідувань. Використовують це як тезу, мовляв, «який сенс красти, якщо стільки віддаєш на оборону?»

Та й взагалі у команди Порошенка — доволі розлога міфологія. Вона розпочалася ще від теми про те, що син Порошенка під чужим ім’ям служив на фронті, що сам Президент під чужим ім’ям в Інтернеті все читає і знає, що відбувається у країні. А міф про те, що Порошенко — єдиний і безгрішний — це взагалі основа його кампанії. Але тут основний акцент не на тому, що він безгрішний, а на тому, що немає альтернативи. І це чистої води російська теза, яку використовують під час усього часу існування режиму Путіна в Росії. Тільки в Україні прихильники Президента декларують тезу безальтернативності на свій лад: «Або Порошенко, або Путін». І протиставляють чинного українського гаранта усіх іншим кандидатам у країні. Саме цю основу і використовують для мобілізації виборців та для створення у них враження, ніби й справді немає альтернативи.

«На кожен скандал у Порошенка розробляють певну міфологічну історію»
Та й де-факто на кожен скандал у Порошенка розробляють певну міфологічну історію. І у цьому контексті Порошенко, мабуть, найбільш міфічний український Президент. Тому ми ще можемо почути багато різних заяв від Порошенка та його команди.

Олег Соскін:

Заяви про благодійність Порошенка, особливо щодо армії, викликають ще  більшу злість у людей. Бо вони думають: «Це ж треба так було красти, аби нам затикати пельку цими награбованими і вкраденими у нас мільйонами?». Він розуміє, що, аби відволікати увагу, треба подачки кидати і розповідати, який ти благодійник. І якщо в його команді розпочали вже таким вихвалятися, це означає, що у них вже будь-які раціональні аргументи на його користь закінчились. І вони вже, як потопельники, хапаються за соломинку. Порошенко вже потопає і тягне на дно всю свою команду.

Бо ж чинний Президент та його група сьогодні контролюють всю нашу економіку. Усю нафту, яку добувають в Україні, а це мінімум 5...7 млн тонн, весь газ — це мінімум 20...23 млрд кубів, металургійні комбінати, залізницю, електростанції, харчову та легку промисловість. Немає на сьогодні в Україні видів бізнесу, де не присутній Порошенко. І, гамаю, статки групи Порошенка зараз складають приблизно 5...7 млрд доларів.

Які ще заяви та дії у подальшому можна очікувати від команди Порошенка?

Олег Соскін:

У Порошенка зараз надзвичайно погана електоральна ситуація, зокрема, через усі ці нещодавні корупційні скандали. Його рейтинг падає. На ситуацію впливають також його невдалі дії у межах агітаційних поїздок. Бо ми самі бачимо, що у Порошенка зараз достатньо складний психічний стан — він просто неврівноважений.

Та й після оприлюднення чергового рейтингу кандидатів можна чітко говорити, що саме Зеленський проходить у другий тур виборів. Також треба враховувати те, що у Тимошенко завжди є прихована частина рейтингу, якого соціологічні дослідження ніколи не можуть «вловити». І ця прихована частина зазвичай складає приблизно 7...8 %. Тому вона також має великі шанси потрапити у друге коло виборних перегонів.

Рейтинг Порошенка натомість не зростатиме. Так і залишатиметься на рівні 16 %. І тоді його команді, якщо вони вважають, що й надалі треба боротися за проходження у другий тур виборів, треба чинити неймовірні речі. Тому команда Порошенка зараз активно працює над дієвими методами боротьби. Бо сам Порошенко вже у рейтингу додати не може. Як особистість і політик він уже себе вичерпав. Динаміка томосу також практично завершена. В економіці — провал за провалом. А одноразові обіцяні пенсійні виплати навпаки —лише викличуть злість у людей.

За різними версіями, влада може до 10 % сфальсифікувати результати виборів. У неї є така можливість. Але не більше. Та Порошенкові у боротьбі з Тимошенко навіть цих 10 % не вистачить. І хоча багато людей не сприймає Тимошенко, все ж у неї немає такого антирейтингу, як у чинного Президента. У нього — 60 % антирейтинг, а у лідерки «Батьківщини» — 30 %. Тому на негативі перемогти Тимошенко він просто не може.

Може команда гаранта спробувати щось протиставити Зеленському. Але його чим більше обливають брудом, тим більше у нього зростає рейтинг. Тому Порошенкові, аби потрапити у друге коло виборних перегонів, треба зупинити Тимошенко, або знищити Зеленського. Ну, або розпочати війну чи організувати якусь військову операцію, аби Путін напав на Україну.

Денис Богуш:

«Заява про те, що Президент допомагає АТО, не перекриває той факт, що гроші на оборону країни краде друг Президента»
Для мене, як для виборця, позитивною заявою буде, якщо Порошенко посадить фігурантів оборонного скандалу. Бо волонтери та воїни цю справу так не залишать і просто вчинять самосуд. До цього все йде. Адже на війні життя українці віддають, а тут у запіллі якісь «сосунки» на «оборонці» крадуть сотні мільйонів. А якщо Порошенко буде їх «вигороджувати», це однозначно спрацює проти нього. Бо заява про те, що Президент допомагає АТО не перекриває той факт, що гроші з державного бюджету, які спрямовують на оборону країни, краде друг Президента.

А що може ще зіграти проти чинного Президента?

Олег Соскін:

У ситуації, що склалася зі Свинарчуком, спрацював принцип доміно. Починає падати вся система, вибудувана Порошенком. Впав один камінець — і тепер валитиметься уся піраміда. Зараз ще щось з’явиться, бо Свинарчук-Гладковський потягне за собою й інших. Ті, що перебувають на горі «Укроборонпрому», розпочнуть свідчити один проти одного. І цей процес вже не зупинити. До того ж окремі журналісти підливають олії у вогонь. Ще й розпочався скандал із колишньою «Ленінською кузнею» та катерами. Тому для Порошенка всюди вже випалена земля. При цьому ще США та МВФ можуть вимагати пояснити, на що у нас витратили їхні гроші, надані у вигляді кредитів. Це взагалі буде дев’ятий вал лайна на Порошенка.

Та й, думаю, що Тимошенко не спить і щось її команда готує проти Порошенка. Проте дуже гострою темою все ж залишається оборонна сфера. Тут теж може ще якась крадіжка грошей «випливти». Щось ще може «вилізти» навіть із часів молодості чинного Президента. Коли він, його батько і брат бути пов’язані з «тіньовими» людьми та структурами. Може виявитись, що він когось «замовляв», проплачував чиєсь вбивство. Тому викривальні історії супроти Порошенка ще будуть.

Петро Олещук:

Також варто розуміти та брати до уваги, що існує альтернативний дискурс, який втілює Тимошенко. І він побудований навколо соціально-економічних проблем. І у цьому контексті вона достатньо успішно протидіє дискурсу Президента. Бо дискурс Порошенка справді доволі міфологічний і він стосується переважно абстрактних речей: релігія, мова тощо. А дискурс Тимошенко — тарифів, зарплат і є досить наближеним до запитів і потреб українців, яких турбує, як жити в теперішніх умовах і забезпечити собі можливості для існування.

ІА "Вголос": НОВИНИ