Про це повідомила під час прес-конференції з нагоди підписання угоди Марина Порошенко, передає «Укрінформ».

Цей грант буде спрямований на розвиток науково-педагогічного експерименту в Запорізькій області, який буде поширено по всій Україні.

«На сьогодні, коли у всьому світі відбувається глобалізація, такі поняття, як локальні проблеми, відходять у минуле. Ми розуміємо, що наші питання ми можемо вирішувати тільки разом з нашими міжнародними партнерами та друзями. Яскравим прикладом такого партнерства є підписання сьогодні грантової угоди між українською та китайською сторонами щодо підтримки проекту, який я як дружина Президента України і голова Благодійного фонду Порошенка разом з Міністерством освіти і науки України та регіональним керівництвом Запоріжжя реалізовуємо в Запорізькій області. І результати цього експерименту ляжуть в основу дорожньої карти по впровадженню інклюзивного середовища в усіх регіонах України», -  сказала Марина Порошенко. 

Вона нагадала невтішну статистику: на 7 млн дітей України 700 тисяч мають порушення психо-фізичного розвитку і тільки 10% цих дітей мають можливість навчатися за допомогою інклюзивної освіти. 

Голова Фонду Порошенка підкреслила: багато чого треба зробити, щоб у Запорізькій області програма інклюзивної освіти запрацювала повноцінно. 

«Для цього ми маємо будувати сучасні медіатеки, презентація яких відбулася минулого місяця. І вже цього року медіатека запрацює в Запорізькій області. Але це тільки початок, така медіатека повинна бути в кожній школі. Потім необхідні сенсорні кімнати, де діти з інвалідністю зможуть отримувати спеціалізовану допомогу, окрім навчального процесу», - зазначила вона.

Марина Порошенко також повідомила, що зараз закінчується відпрацювання програми контролю за прозорим рухом грошей, які держава виділила дітям з інвалідністю на навчання і надання спеціалізованої допомоги. 

«Плануємо, що ця програма почне працювати з 1 січня 2017 року. І ми зможемо прозоро показати рух кожної копійки, яка слідує на допомогу дитині», - поінформувала вона. 

Як уточнив голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль, на території області - близько 6 тис. дітей-інвалідів, більше 30 тис. людей, які потребують інклюзивної освіти. 

Голова Міжнародної торгової палати Великого Шовкового шляху Люй Цзяньчжунь зазначив, що співпраця в рамках благодійного проекту "Сяйво Шовкового шляху", яка є частиною Ініціативи «Один пояс - один шлях», розпочинається у 2017 році, вона буде спрямована на дві галузі - здоров'я та освіту.

«Вклад Торгової палати на суму 5,2 млн грн - для допомоги дітям-інвалідам. Другий внесок буде спрямований на розвиток освіти. Ми надамо грант 30 студентам різних вишів України для того, щоб вони могли отримати освіту в Китаї», - сказав Люй Цзяньчжунь.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ